Det er nå bare litt under en måned til styret i Sykehuset Innlandet skal fortelle hva de mener er best for sykehusene i Innlandet i framtida. Tidligere har ledelsen i helseforetaket anbefalt å bygge et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua, og et stort flertall av de 107 høringsuttalelsene fra Innlandet peker i samme retning. Dermed er det knyttet stor spenning til hva styret med tidligere Sp-dronning Anne Enger i spissen går for. Nybakt stortingsrepresentant fra Hedmark Høyre, Kristian Tonning Riise (28), tror styrets avgjørelse vil legge sterke føringer for den videre prosessen.

– Hvor tungt veier rådet fra SI-styret, tror du?

– Den avgjørelsen betyr mye. Hva Sykehuset Innlandet kommer fram til, vil veie tungt for hva Helse Sør-Øst kommer fram til, og hva Helse Sør-Øst kommer fram til, vil veie tungt på statsrådens bord, spår Riise til HA.

– HELT AVGJØRENDE

For etter at Sykehuset Innlandet har levert sin tilråding, sendes prosessen videre til Helse Sør-Øst. Etter hvert kobles også Helse- og omsorgsdepartementet inn. Det er ventet at Helse Sør-Øst vil behandle saken i første halvår i 2018.

Mandag var det Sykehuset Innlandets politiske referansegruppe som var samlet i Brumunddal. Gruppa består av lokalpolitikere fra alle regioner i Hedmark og Oppland, og mot to stemmer, ble man enige om en uttalelse til styret før den viktige datoen i oktober.

Som spesielt inviterte gjester for anledningen: stortingspolitikerne fra de to fylkene. Fra Hedmark møtte tre av sju. Frp-politiker Tor Andre Johnsen (48) opplever etter møtet at dialogen mellom lokalpolitikerne er god i sykehussaken, og vurderer den felles uttalelsen til styret slik:

– Det brede og klare flertallet er for et mjøssykehus. Det er ingen tvil om at vi har kommet på rett spor, sier Johnsen.

– Hva tror du om betydningen av styrets avgjørelse i oktober?

– Den vil være helt avgjørende, og viktig, svarer Frp-politikeren.

– VI MÅ KONKRETISERE

SV-veteranen Karin Andersen (64) mener også at styrets avgjørelse vil være betydningsfull.

– Selvsagt vil tilrådingen veie tungt, og derfor er det så viktig at den holder svært høy kvalitet på det faglige, og på de samfunnsmessige ringvirkningene av ulike modeller, sier hun til HA.

Under møtet ble det også stilt spørsmål ved behandlingstilbudene i utkantene. For i et nytt hovedsykehus er det først og fremst spesialisthelsetjenestene som skal samles, sammen med psykiatri og rus. Dermed skal det også satses på lokalmedisinske sentre, slik at folk i tillegg kan behandles i nærheten av der de bor. Mange tok til orde for at Innlandet må gå i bresjen for en slik satsing, men det ble også etterlyst et innhold for hva et lokalmedisinsk senter kan være.

Andersen mener det er viktig å begynne å snakke mer om dette temaet.

– Vi må konkretisere. Folk må få vite hva som er målsettingen og mulighetene med mer desentralisert behandling, sier SV-politikeren.

Riise er inne på noe av det samme:

– Vi må få tydeligere fram hvor mye som kan desentraliseres, og vi må signalisere at vi skal bli best på disse tjenestene. Med den geografien som er i Hedmark og Oppland, mener jeg dette er helt avgjørende, sier Riise.

– IKKE I TVIL OM

Styreleder Anne Enger (67) var også til stede under møtet, og sier følgende til HA om avgjørelsen hun selv skal være med på å ta:

– Det er klart, med så store prosesser som har vært lokalt, så er det selvfølgelig at vår utredning vil tillegges stor vekt. Det er jeg ikke i tvil om, sier styrelederen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.