For det er de fire kommunene Hamar, Ringsaker, Stange og Løten som eier Sirkula, selskapet som på vegne av sine eiere utfører avfallstjenestene på Hedmarken. Det er Sirkula som fra 1. januar i år byttet ut Nortransport AS med RenoNorden, som ny leverandør av henting av husholdningsavfall. Siden har mye gått galt, og torsdag bekrefter Sirkula-direktør Grethe Olsbye til HA at de i lys av Arbeidstilsynets nylige tilsynsrapport har bedt om et ekstraordinært møte med kommunenes eierorgan, representantskapet.

– Vi innkaller til et orienteringsmøte, og har planlagt å møtes 15. juni, forteller Olsbye.

VIL DISKUTERE

Partene hadde også et ekstraordinært møte 1. mars, i etterkant av de første avsløringene i HA om brudd på Arbeidsmiljøloven hos RenoNorden. I representantskapet, som skal kontrollere at Sirkula gjør jobben de er satt til å gjøre, sitter to politikere fra hver kommune.

Etter møtet i mars fortalte Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) at «representantskapet er enige om at siden Arbeidstilsynet har varslet tilsyn, så må ikke Sirkula gjøre undersøkelser nå. Arbeidstilsynet er en uhildet part».

Nå foreligger rapporten fra Arbeidstilsynet, men RenoNorden har frist til 12. juni med å komme med et tilsvar.

– Betyr det at man uansett vil vente til etter Arbeidstilsynet har mottatt et tilsvar og behandlet det, før man kan vurdere å gjøre noe i saken?

– Det får vi diskutere med Sirkula og bli enige om etter at vi har gått gjennom rapporten i ekstraordinært møte, svarer Steen.

– MASSIVE BRUDD

Samtidig gjentar Ringsaker-ordføreren noe hun også har presisert tidligere.

– Jeg forventer som bestiller av tjenester til våre innbyggere at den tjenesten drives etter lover og regler. Men den forventningen fra meg går til Sirkula, som må sørge for at det selskapet som er valgt til tjenesten utfører det slik, sier Steen.

Stange-ordfører Nils A. Røhne registrerer at RenoNorden i HA lørdag 3. juni ikke kunne garantere at alle ansatte i dag jobber innenfor Arbeidsmiljøloven.

– Det vil jeg gjerne ha mer diskusjon rundt når jeg kommer til representantskapet. Det er massive brudd på arbeidstidsbestemmelser og hviletid som er svært kritikkverdig. Det må de klare å rette opp, sier Røhne.

Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth forteller til HA at hun er spent på tilsvaret fra RenoNorden.

– Jeg er svært interessert i å se det svaret, sier Lilleøkseth.

KRITIKK FRA AP-POLITIKER

Magne Mathiassen i Hamar Ap mener eierkommunene burde ha vært tungt på banen tidlig i søppeltrøbbelet.

Onsdag gikk kommunestyremedlemmet på talerstolen i formannskapet i Hamar, i lys av tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet, og manet til et ekstraordinært møte mellom kommunene og Sirkula. Lite visste han da at hans bønner allerede var i ferd med å bli hørt, men Mathiassen mener politikerne burde vært tettere på saken fra dag en. Han har også tidligere tatt opp saken fra talerstolen i Hamar rådhus.

– Vi har vært oppmerksomme på dette siden tidlig i januar, illustrerer Ap-politikeren.

Han har også registrert at RenoNorden seks måneder etter de tok over ansvaret for søppelhentingen, fortsatt ikke kan garantere at de ansatte jobber innenfor Arbeidsmiljøloven, jamfør oppslag i HA lørdag 3. juni.

– Jeg mener at nå må det politiske miljøet komme på banen å rydde opp slik at det blir ordentlige forhold, sier Mathiassen.

SLITER ØKONOMISK

Søppelhentingen på Hedmarken er trolig ikke det største problemet for RenoNorden. 

For mandag meldte svenske SVT at søppelgiganten er i økonomiske problemer. Ifølge svenske eksperter SVT har snakket med skyldes problemene lån selskapet sliter med å betjene, samtidig som de har kontrakter de ikke tjener penger på.

– Den kombinasjonen blir en dødsspiral, sier Joakim Bornold hos nettmegleren Nordnet til SVT.

RenoNorden har i løpet av kort tid bygget seg opp som et av de største selskapene innen husholdningsavfall i Norden, og betjener rundt seks millioner kunder i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Det er først og fremst i Norge og Danmark selskapet taper penger. Kommunikasjons- og markedssjef Erik Riste i RenoNorden Norge bekrefter at regnskapsbøkene har sett bedre tider.

UTFORDRENDE SITUASJON

– Hvor utfordrende vurderes den økonomiske situasjonen i RenoNorden?

– Den er utfordrende, men vi er i dialog med bankene for å finne en langsiktig finansiell løsning, svarer Riste i en e-post til HA.

– Hva skyldes det at selskapet har havnet i en slik situasjon?

– Det skyldes en rekke feilkalkulerte kontrakter i perioden ultimo 2015 og primo 2016, skriver direktøren.

I anbudskonkurransen som Sirkula lyste ut, var RenoNordens tilbud 76 millioner kroner under beløpet den forrige leverandøren Nortransport mente det ville koste å drifte renovasjonen på Hedmarken de neste ni årene.

– Er det noen sammenheng mellom den økonomiske situasjonen, og problemene man har opplevd på Hedmarken?

– Vi kommenterer ikke lønnsomheten på den enkelte kontrakt, ei heller kontrakten vi har med Sirkula, svarer Riste.

Sirkula-direktør Grethe Olsbye bekrefter at de følger med på den økonomiske situasjonen hos RenoNorden, og har bedt om å få tilgang til så mye informasjon som de kan få.

– Vi er klar over at de er i en vanskelig økonomisk situasjon, og vi er bekymret over at de er i en slik situasjon, sier Olsbye.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.