Vi har idrettsledere som nekter å fortelle hvor mye penger de har brukt på reisene sine. Våre trumfkort i skisporet har brutt dopingreglene. Mens sommer-OL i Rio endte med fire bronsemedaljer og Norge som nummer 74 på medaljestatistikken.

Selv om det har vært mange oppturer og mye å glede seg over også, er det feil å si at 2016 går inn i historiebøkene som et svært godt norsk idrettsår.

Så det er med en slags bakrus vi går til idrettsfest igjen i CC Amfi. Idrettsgallaen er der den hører hjemme. Selv om Idrettsgallaen har vært både i Lillehammer og i Oslo, så er det Hamar som er hovedsetet når norsk idrett skal feire seg selv.

Ser vi på hva som leveres av idrett i Innlandet, er det også naturlig at Hamar er Idrettsbyen med Idrettsgallaen. Vi er best, selv om HamKam fortsatt sliter i 2. divisjon. Og jeg tror det kommer til bli enda bedre i årene som kommer. Både for HamKam og for mange idretter.

Det er gledelig å se hvilke framganger de unge skiløperne på Wang allerede har gjort. Og skøyteløperne der er også i positiv utvikling. 

På sommertid har vi sett at HamKam har sparket fra seg i Interkretsserien med Wang-elever. Nå er de blant de åtte beste lagene i Hedmark, Oppland, Østfold, Oslo og Akershus. I det hele tatt er det en svært positiv utvikling og en profesjonalisering av tilbudet til idrettstalentene i distriktet vårt som ønsker å bli gode.

Med all respekt for Lillehammer, som har et hockeylag som hadde marginene på sin side i romjula og deres gode skimiljø, Gjøvik, som har Ingvild Flugstad Østberg, Elverum som har håndballen og et ålreit fotballag, Kongsvinger, som bare har fotballen, det er i Hamar du finner mulighetene i de fleste idrettene og eliteserielag i både hockey, håndball og bandy. 

Utvider vi regionen til Hedmarken, så har vi utøvere som er med på høyt internasjonalt nivå i friidrett, langrenn, hopp og skøyter og enda noen idretter.

Begrepet Idrettsbyen Hamar står altså ikke for fall.

Og Idrettsbyen Hamar har nå endelig forstått at Idrettsgallaen gir noen muligheter, som de ikke har benyttet seg av tidligere. I timene før Idrettsgallaen vil det myldre av folk og aktiviteter på Stortorget.

Idéen med å gjøre torget til en idrettsplass denne lørdagen er knakende god. Den skaper stemning og stolthet. Og gir også akkurat den gode følelsen vi nå trenger før en Idrettsgalla som ikke kan unngå å bli litt preget av året som har gått.

Det er å håpe at Norges store idrettsledere også tar seg en tur innom Stortorget og ser gleden, leken og håpene som tennes på grasrota. Og for deres skyld håper jeg også da at de kan kjenne at det kanskje er litt kleint stadig å være unnvikende i svarene om reiseregninger, åpenhet og etiske dilemmaer.

De må gjerne nekte overfor både pressen og kulturministeren, men dommen fra folket og grasrota kommer de seg uansett ikke unna.

Akkurat nå trenger norsk idrett en ledelse som går mer i takt med resten av idrettsbevegelsen. Det er direkte umusikalsk. Idretten er rett og slett ikke tjent med ikke å følge offentlighetsloven. Pengebruken til særforbundene har interesse for alle de ulønnede frivillige i barne- og ungdomsidretten. De som jobber på dugnad.

For å opprettholde engasjementet helt ned på grasrota, er det viktige at lederne snakker samme språk som ildsjelene.

Heldigvis har Idrettsgallaen forstått hvor viktige akkurat disse fyrtårnene i norsk idrett er. Det er de som holder grenene sammen i underskogen. Det er de som foredler talentene. Det er de som sørger for gode oppvekstvilkår og at en rekke barn og ungdom kommer inn i gode miljøer. 

De er den virkelige store plussposten når idrettens samfunnsregnskap tross alt går i pluss og vel så det år etter år.

Derfor er akkurat denne prisen også kanskje den aller viktigste på hele Idrettsgallaen.

Dette er folkets pris.

I et år hvor norsk idrett har snublet på steder vi ellers ikke pleier å gjøre det, er det godt å vite at de nominerte i denne kategorien fortsatt krummer nakken og gjør sitt beste hver eneste dag.

Det er også derfor veldig fortjent at nettopp de får den aller varmeste applausen på Idrettsgallaen.

Så er det fortsatt lov å føle empati og sympati med utøvere, som i de fleste norske øyne fortsatt er gode rollemodeller i Norge, men som det likevel ville vært direkte umusikalsk om skulle oppnå heder og ære på en slik galla. For ikke å snakke om hvilke reaksjoner det ville vekket internasjonalt. 

Therese Johaug kommer derfor selvsagt ikke til Idrettsgallaen, og selv om Martin Johnsrud Sundby er nominert som årets mannlige utøver, er det ingen som tror han får prisen for årets mannlige utøver.

Det er likevel god grunn til å tro at begge disse utøverne kommer sterkere tilbake ved seinere anledninger.

Så folkens, det er all grunn til å møte opp både på Stortorget i dag og i CC Amfi i kveld. 

Og kanskje kan vi krone det hele med en god lokal historie som avsluttes med at Ann Cathrin Lübbe vinner klassen for årets kvinnelige funksjonshemmede utøvere etter sine medaljer i Rio.

Idrettsbyen Hamar lever uansett fortsatt opp til navnet sitt.

Ha en strålende dag.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.