I nesten en måned må den velrenommerte Hamar-bedriften som er en av de tyngste aktørene på edelmetall-markedet i Norge finne seg i at de plutselig sitter på tiltalebenken i Hedmarken tingrett.

Politiet mener de har gjort seg skyldig i brudd på Tolloven og merverdiavgiftsloven.

Det høres ut som tørr jus. Men bryter vi det ned til konkrete tall, får saken store dimensjoner.

OVER 300 MILLIONER

Lovbruddene som politiet mener K.A. Rasmussen har gjort seg skyldige i, strekker seg tilbake til årene mellom 2009 til 2012.

Samlet verdig på det som etter tiltalen var gull som ikke var tollet inn i Norge, beløper seg til 300.358.000 kroner. Et svimlende høyt tall.

Her er gullkjøpene som politiet mener gjør Hamar-bedriften til lovbrytere:

• 107 kilo fintgull verdt 26,6 millioner kjøpt fra et utenlandsk selskap mellom november 2009 og februar 2010.

• 14 kilo fintgull kjøpt av et norsk AS for 4,2 millioner i mars 2011.

• 259 kilo fintgull verdt over 94 millioner kroner kjøpt av et norskregistrert AS mellom september 2011 og mai 2012.

• 404 kilo fintgull verdt over 151 millioner kroner kjøpt av et norskregistrert AS fra oktober 2011 til mai 2012.

• 65 kilo fintgull verdt over 23 millioner kroner kjøpt fra et norskregistrert AS våren 2012.

MOMSGEVINST

Den tidligere styrelederen i selskapet samt K.A. Rasmussen som bedrift er også tiltalt for grovt momslovbrudd. Rundt 100 millioner kroner mener politiet at er blitt unndratt fra merverdiavgift som en følge av kjøp av smuglergull.

– De ansatte som er involvert i saken har fulgt bedriftens gjeldende rutiner, sa styreleder Pål Tajet til HA i vår, en påstand som han sier fortsatt står ved lag.

BELØPET NOE NEDJUSTERT

Politiadvokat Kristine Olsen i Oslo politidistrikt, som har tatt ut tiltalen, opplyser til HA at politiet har hatt revisor til å gå gjennom tiltalen på nytt i sommer, og at tallene på gullverdiene er noe justert etter det. Det totale antall kroner som det er handlet for er justert noe opp, mens antall kroner som politiet mener K.A. Rasmussen har unndratt i merverdiavgift er justert noe ned.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.