• PÅ PLASS: Lutefiskfestivalens første æresmedlem og høye beskytter Jahn Otto Johansen var på plass for å selge bøker, og senere, spise lutefisk.

Festivalsjef Oddvar Hemsøe var spent på mottakelsen av Lutefiskfestivalens mattorg på Østre torg. Mattorget er festivalens svar på å bringe festivalstemningen ut i byen.

Lørdag var det godt med folk i det oppvarmede teltet utenfor Gravdahl bokhandel.

– Det var slik vi håpet det ville bli, sier Hemsøe.

Hygget seg

Der ble det servert potetsuppe med lutefisk og bacon, og pizza med tørrfisk og drikke til.

Evelyn Sørgård Næverdal og Esten Næverdal hadde funnet vegen til mattorget, og der smakte de både på suppa og pizzaen.

– Dette var veldig godt. Suppa var god og varm, og lutefiskpizza var det ingen fare å spise, sier Evelyn.

Til lutefiskmaten koste de seg med eplemost.

God stemning

Varaordfører Knut Fangberget, som er styreleder i Lutefiskfestivalen, gledet seg også over at det var bra med folk og god stemning i teltet.

Lutefiskmåltidene som serveres på fire av Hamars serveringssteder lørdag kveld, er så å si fullbooket.

Det er kun noen ledige plasser igjen på Valuta. Det betyr at det vil bli inntatt drøyt 630 lutefiskmåltider under årets festival.

Æresmedlem

Fangberget forteller at fylkesmann og æresmedlem Elisabeth Aspaker er invitert og kommer til et lutefiskmåltid lørdag, og det samme gjelder stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise og tidligere stortingsrepresentant og påtroppende fylkesmann Knut Storberget.

– Så langt er vi fornøyd med årets festival, men det er alltid noe å lære og ta med seg. For eksempel har vi tenkt å utvikle videre en aktivitet for næringslivet torsdag i festivalen, hvor de kan ta med seg forretningsforbindelser, sier Fangberget.

Han er full av beundring over innsatsen som legges ned av festivalsjef Hemsøe og de frivillige.

Duften av lutefisk

Festivalens høye beskytter og første æresmedlem Jahn Otto Johansen var på plass i teltet for å selge egne bøker og snakke om lutefisk. Han gledet seg stort over å være på festivalen i år, for i fjor var han forhindret på grunn av sykdom.

– Jeg var døden nær, men det som trakk meg tilbake til livet, var duften av lutefisk, sier Johansen til HA.

Ved siden av boksalg, skal han selvsagt spise lutefisk, og det skjer på Stortorvet gjestgiveri lørdag kveld.

– Det gleder jeg meg til. Jeg liker meg godt på Hamar, ikke minst fordi dere har den beste fiskebutikken i landet i Knutstad & Holen, sier Johansen.

Bondens marked

Men det var ikke bare i teltet på Østre torg at folk trakk til lørdag.

Det var også Bondens marked, og der var Marit Sendstad i full sving med å selge sine lefser i ulike varianter. Hun merket godt at det er Lutefiskfestival i byen.

– Potetlefsene har gått unna i dag, og de passer ypperlig både til lutefisk og rakfisk, forteller Sendstad.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.