Tidligere denne uka arrangerte Hedmark og Oppland felles fylkesting på Scandic Ringsaker i Furnes.

Derfra kunne HA fortelle at det er full splittelse blant fylkespolitikerne om hva det nye fylket skal hete. Rundt jul må de ha bestemt seg.

– Det er ikke viktig for innbyggerne hva navnet blir. Vi kan leve godt med Opplandene og Innlandet, sa Bjørn Jarle Røberg-Larsen (Ap) fra Hedmark.

Stemmer det? Hva mener du? Hva bør det nye fylket hete? Bør det hete Opplandene? Hedmark og Oppland? Innlandet? Eidsiva? Eller har du et annet forslag?

Stem i vår poll, og kommenter på vår Facebook-side.

HISTORISK BAKGRUNN

Her får du forklaringen på de fire navneforslagene som nok er de mest aktuelle:

Opplandene: er nevnt allerede i de gamle kongesagaene, og er den gamle betegnelsen på landområdene nord for Viken, det vil si nord for Oslofjorden.

Hedmark og Oppland: her slår man bare sammen navnene på dagens to fylker, og det blir som Møre og Romsdal eller Sogn og Fjordane.

Eidsiva: Eidsivating ble i følge historien opprettet av selveste Olav Haraldsson, også kalt den hellige. Lagtinget omfattet de områdene som ble betegnet som Opplandene. Store Norske Leksikon sier dette om betydningen: Eidsivatings eldre form Heiðsævisþing er trolig oppstått av det opprinnelige navn på Mjøsa, Heið-sær, jf. Heiðmork.

Innlandet: et nyere begrep, som beskriver Hedmark og Oppland for hva det er: områdene inne i landet.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.