Prosjektet med ny sykehusstruktur for Innlandet, er for tiden inne i en høringsperiode, det vil si et tidsrom hvor folk flest, kommuner, fylkeskommuner og andre interesseorganisasjoner kan komme med forslag og innspill til prosjektet.

Planen er at styret i Sykehuset Innlandet i høst skal gjøre et vedtak om hvilken sykehusstruktur man skal bygge for fremtiden. I potten er flere alternativer, men Sykehuset Innlandet har tidligere anbefalt en modell med et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua, hvor man samler spesialisthelsetjenester og psykiatri.

Fra før vet vi at styreleder Anne Enger har gått ut og fortalt at Helse Sør-Øst står klare med 8 milliarder kroner til prosjektet, men det forutsetter at Innlandet samler seg rundt et prosjekt. Byggestart er da tidligst satt til 2022, og planen forutsetter at man bygger trinn for trinn.

Kan ikke flytte alt

Og administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Alice Beathe Andersgaard, mener en trinnvis utbygging er bra. Utifra pengesekken man har blitt forespeilet, er det umulig å samle alle tilbud i ett nytt sykehus. Utviklingen på sykehusfronten gjør det også vanskelig å spå hvilke behov man har om et tiår.

- Det er heller ikke faglig anbefalt å flytte alt til Mjøsbrua, forteller prosjektleder Randi Mølmen.

Dermed mener direktøren det handler om å sette pasientene i fokus.

- Vi må se på hva som er hensiktsmessig flyt for en pasient, sier Andersgaard.

Men ikke alle var enig i den vurderingen.

- Noen må forklare meg hvorfor det er en fordel, spør Erik Ringnes (V) fra Hedmark Fylkesting, og får svar dra direktør Andersgaard:

- Det som blir det viktigste for oss, er å tenke fleksibilitet. Jeg vet ikke hvordan fremtidens leger vil jobbe. En fordel med trinnvis utbygging, er en større fleksibilitet i forhold til løsninger. Vi er så tradisjonelle i måten vi tenker. Så en grunn til at jeg er positiv, handler vel så mye om at vi ser at vi ikke forstår hva som kan ligge i teknologien, svarer direktør Andersgaard. 

70% kan behandles lokalt

Andersgaard forteller også forsamlingen at det vil bli lettere å planlegge endringer i sykehusene på kort sikt, når man forhåpentligvis snart vet hvordan Sykehuset Innlandet skal se ut på lang sikt.

- Vi må vite hvor vi skal før vi gjør noen endringer, sier Andersgaard.

Bruken av de eksisterende sykehusene og lokale helsetjenester er en viktig del av debatten. Det bor 200.000 mennesker utenfor Mjøsområdet i Sykehuset Innlandets nedslagsfelt. Andersgaard forteller at sykehusmodellen som velges for fremtiden, vil ha stor betydning for hvilke helsetilbud som kan legges til distriktene.

Prosjektleder Randi Mølmen opplyser at de fleste som behandles i Sykehuset Innlandet er inne til poliklinisk behandling eller dagbehandling, og en stor del av denne behandlingen kan foregå ved lokalmedisinske sentre.

Røntgen, ortopedi, gynekologi og urologi er eksempler på behandlinger man kan kunne tilby lokalt. Samlet er det anslått at om lag 70% av all poliklinisk- og dagbehandling kan legges nærme der folk bor.

NOE MÅ SAMLES

På den andre siden, er det noen fagområder som Sykehuset Innlandet mener man bør samle.

Gastrokirurgi, kvinneklinikk, kreft og akutt hjerte, slag og nyre er eksempler på fagområder de mener bør være under ett tak. Les: i et nytt hovedsykehus.

- Vi bør samle disse fagområdene uansett valg av hovedstruktur, sier prosjektleder Mølmen.

Men det er også tenkt slik at noe innenfor disse fagområdene kan tilbys andre steder, men da under ledelse av et hovedsenter.

- Vi har et mål i Sykehuset Innlandet om å desentralisere det vi kan desentralisere, og samle det vi må samle, sier Mølmen.

vil ha med de unge

I begynnelsen av møtet forteller prosjektdirektør i SI, Roger Jenssen, om hvordan høringsperioden har gått så langt. Den varer frem til 12. mai og Sykehuset Innlandet har frem til nå planlagt 36 møter med forskjellige politiske partier og andre organisasjoner rundt temaet.

Rundt halvparten av møtene er gjennomført og felles for de fleste: de oppmøtte er født for lenge siden.

- Det er en tung representasjon i den øvrige del av befolkningen, i forhold til alder, fastslår Jenssen.

Derfor ønsker man nå å gjennomføre tiltak for å engasjere ungdommen i sykehusdebatten, og politiske ungdomspartier, studenter og relevante foreninger er i målgruppen.

- Dette er en viktig gruppe å nå frem til. Det er de som skal arve strukturen, sier Ringnes (V) fra Hedmark Fylkesting.

Møte - bakgrunn

I dag har den politiske referansegruppen et møte i Moelv. Gruppa er en arena for dialog mellom Sykehuset Innlandet, folkevalgte og pasient- og brukerrepresentanter.

Tilstede er blant anne Erik Ringnes (V), som representerer Hedmark fylkesting. Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) er også medlem av gruppa, men er ikke tilstede mandag. I stedet møter varaordfører Geir Roger Borgedal (Ap).

De skal blant annet diskutere:

- Fremdrift i sykehusets utviklingsarbeid

- Status og aktiviteter i høringsperioden

- Aktivitetsfordeling i ulike modeller for en fremtidig sykehusstruktur

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.