Dette skriver Tryg Forsikring i en pressemelding fredag morgen.

– Vi har hatt masse huggormbitt så langt i år, og flere av hundene som har blitt bitt er blitt ganske syke og veldig dårlige. Hundene blir som regel bitt i ansiktet, i brystet eller i forbeina. De fleste eiere var vitne til at hunden ble bitt, og vi råder alle hundeeiere til å holde hunden tett til seg og ikke la den gå løs i områder hvor det er risiko for å treffe huggorm, sier Tor Kvinge, veterinær ved dyresykehuset AniCura i Bergen.

RISIKO MED MOTGIFT

Et huggormbitt på hund krever veterinærbehandling så raskt som mulig. Er det gift i bittet oppstår en kraftig og ofte blodrød hevelse rundt bittet som kan spre seg. Andre symptomer kan være akutt halting og smerte.

– Vi gir ofte motgift, men det er ikke uten risiko. En bitt hund pleier å få væske, smertestillende og betennelsesdempende medisin og i noen tilfeller antibiotika. For to år siden mistet vi to store og friske hunder på grunn av huggormbitt, til tross for intensiv behandling og motgift, forteller veterinæren.

LES OGSÅ: Gro Andersen har engasjert «hele landet»med dette innlegget om hundebur

KAN GÅ I SJOKK

Etter et huggormbitt oppstår en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse raskt, og sterk smerte følger noen dager. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet. Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk.

– Hunder som går gjennom sykdomsforløpet blir som regel frisk. Men det kan ta tid, og noen ganger må de ligge på sykehus både tre og fire dager før de blir sendt hjem. Det avgjørende er hvor mye gift bittet inneholder. Støter man på huggorm bør man la den være i fred og unngå at hunden kommer for tett på og risikerer å bli bitt, sier han.

DYREFORSIKRING

I dag er over 208.000 kjæledyr forsikret her i landet, og veterinæren er ikke i tvil om verdien av å forsikre sin firbeinte venn.

– Kjæledyr i dag er jo nesten på lik linje med et familiemedlem, og når disse dyrene blir syke kan det ofte bli kostbart å behandle. En behandling kan ofte være langvarig, og en dyreforsikring kan fort være spart inn. Det å ha en forsikring er ofte helt avgjørende for om dyrlegen kan gjennomføre tilfredsstillende behandling eller ikke, mener Kvinge.

Det finnes anslagsvis 560.000 hunder, 750.000 katter og 125.000 hester i Norge.

LES OGSÅ: – Ikke sett hunden i bur fordi det er en enkel løsning


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00