I det øyeblikket hele slekta var ferdige med å kjøpe julegaver til ham, kom han endelig opp med et par ønsker: En verktøykasse. Og kanskje en håndsag. Om det ikke ble for dyrt, så. 

Det er høysesong for utpressing og grubling nå. Ikke vet vi hva vi vil ha, for vi trenger jo slett ingen ting, og ikke vet vi hva andre vil ha, for de trenger jo slett ingen ting de heller. Men noe må vi kjøpe, og får vi ikke skvist ut noen ønsker, ender vi fort opp med elektriske fotbad, nesehårsfjernere og fôrede ullsokker til sofabruk. Sånt ingen egentlig trenger, men som passer så fint under treet, at vi forleder oss til å tro det er nyttig.

Enkelt er det ikke, verken å kjøpe gaver, eller å ønske seg ting. For hvor skal man legge lista? Mine ønsker er for dyre. Taklampa til flerfoldige tusenlapper hører ikke hjemme på lista som utstedes til slekt og venner. Papirlommetørklær hadde vært kjekt, og husstanden går stadig tomme for klesvaskemiddel, men det blir liksom for simpelt. Derfor tyr jeg til det godt innarbeidede standardsvaret når slekt og venner spør: «Vet ikke». 

Det er veldig mange som ikke vet for tiden. En venninne var så usikker på hva hun ville ha et år at hennes mor til slutt tok i bruk trusler for å få klemt noen ønsker ut av henne: Kom hun ikke opp med noe selv, ville hun finne et par gigantiske bomullstruser under treet. Trusetrusselen fikk fart på sakene. 

Selvfølgelig er en fornuftig løsning å slutte med presanger, men jula er ikke rasjonell, og en sånn beslutning er så altfor trist. Å gi hverandre gaver er en fin ting. Selv om det skulle være et elektrisk fotbad. 

Nevnte jeg at jeg er ferdig med julegavene? Det er omtrent da julefreden senker seg. Men en verktøykasse og en håndsag ekstra skal det alltids være rom for. Så får jeg heller bytte inn igjen nesehårsfjerneren …

Hanne Maren Torpen Hokstad

414 42 177 / hho@h-a.no

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.