Det er klart etter at Kommunal- og moderniseringsdepartementet har satt Fylkesmannen på plass i den betente Lund Søndre-striden.

Fylkesmannen ga i sommer naboene medhold. Naboene klaget på at Obos Innlandet ville bygge både høyere og mer enn først regulert.

BYGGER NED MATJORD

Ringsaker kommune aksepterte ikke Fylkesmannens beslutning, og tok den til departementet for endelig avgjørelse.

«Kommunal- og moderniseringsdepartementet er enig med kommunen i at den største naboulempen må være endring fra et åpent landbruksområde til bebygget område», skriver avdelingsdirektør Bjørn Casper Horgen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

AVVISER PRESEDENS

Departementet avviser også naboenes frykt for at saken vil gi presedens for ytterligere fortetting.

«Etter en gjennomgang av saken finner departementet at kommunens vurdering i vedtak om endring av reguleringsplan er forsvarlig og rimelig», skriver Horgen.

Departementets beslutning betyr at Obos Innlandet kan doble antall leiligheter for det første tunet de skal bygge ut på Lund Søndre.

Avgjørelsen gjør det mulig å bygge blokker på fire etasjer. Planen for det første tunet med fire blokker vil kunne gi inntil 190 leiligheter.

FORNØYD MED VEDTAKET

Ringsaker-rådmann Jørn Strand er glad for at det ikke hefter noe feil verken ved Ringsaker kommunes saksbehandling eller skjønnsutøvelse i saken.

- Vi opplever å ha fått fullt medhold i våre vurderinger på alle punkt.  Det er vi sjølsagt fornøyd med. Men nå er poenget å rette fokus framover og med forventning se fram til et stort, viktig og godt boligprosjekt som kommer til utbygging. Området blir så flott og bokvaliteten høy.  Splitter ny Stavsberg skole med fullverdig idrettshall står ventelig ferdig allerede i slutten av 2019, sier Strand.

TAR SAKEN TIL SIVILOMBUDSMANNEN

Naboene er naturlig nok svært skuffet over avgjørelsen:

- Dette er en tragisk dag for alle som bor i hele området og ikke bare oss naboer som bor nærmest inntil. Hvis saken står seg vil dette området for all fremtid fremstå som en drabantby. Det hører ikke hjemme å drive «byutvikling" midt inne i et kulturlandskap og åtte kilometer fra nærmeste bykjerne. Dette blir alt annet enn det mange av oss ønsket seg da vi valgte å flytte tilbake hit fra Oslo, sier Pål Henning Berg.

Naboene mener at det er Fylkesmannen som har gjort den mest helhetlige og grundige faglige vurderingen av sakens mange sider. Naboene kommer ikke til å gi seg med saken.

- Alt i alt er dette etter vår mening langt fra god forvaltningsskikk. Vi og andre har rådført oss med Sivilombudsmannen, og saken går nå videre dit, sier Berg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.