Vebjørn Sønsteby fra Brøttum, Jon Arne Engø fra Åsnes og Ole Ivar Lierhagen fra Brumunddal var invitert til Olaf Tuftes gård i Horten denne uka for en felles treningsleir før en travel VM-høst begynner.

Både Tufte og Timbersports-landslaget skal delta i hver sine verdensmesterskap de kommende månedene og brukte leiren til å dele erfaringer, treningsmetoder og selvfølgelig hugge mye tømmer.

– Vi har mye å lære av Olaf. Han har enormt med mesterskapserfaring og er spesielt sterk på den mentale biten, sier Ole Ivar Lierhagen, lagkaptein for det norske landslaget.

3. – 4. november i år arrangeres VM i tømmersport i Lillehammer og Håkons Hall nok en gang.

Imponert over høgger-kara

VM-aktuelle Olaf Tufte er kjent for å bruke gårdsarbeid som en del av treningsopplegget sitt. Han kløyver 20 favner ved hvert år - for å finne storformen. Han var selv en del av Timbersports-laget i 2012 og 2013 og er imponert over lagets utvikling.

– Sammenlignet med da jeg var på laget sist er de mye bedre både fysisk og teknisk. Jeg er imponert over nivået og synes de ser veldig sterke ut, sier Olaf Tufte.

Selv gjør han seg i disse dager klar til verdensmesterskapet i roing i Florida.

Mentale forberedelser

Rokongen la spesielt vekt på at Timbersports-landslaget må gjøre gode mentale forberedelser slik at de håndterer presset som melder seg når man konkurrerer i et VM på hjemmebane.

– Man må ha hodet på rett plass når et fullsatt Håkons Hall venter. De kommer til å gjøre et knallbra VM. Får de på plass det mentale kan det bli tidenes VM for Norge, sa Tufte.

Høggerkara satt pris på veiledningen til rokongen.

– Olafs erfaringer bidrar til at vi stiller enda bedre forberedt til VM på Lillehammer. Han vet hva som skal til både fysisk og psykisk for å lykkes når man må, sier Vebjørn Sønsteby.

Jon Arne Engø stemmer også i.

– Det var veldig nyttig å trene med ham. Olaf er erfaren, profesjonell og flink til å dele sin kunnskap med oss. Nå er det bare å trene hardt inn mot VM, sier Jon Arne Engø.

Blir skikkelig rått

– VM blir skikkelig rått å se på og jeg håper det kommer masse folk for å heie fram de norske gutta, sier Olav Tufte.

Ole Magnus Syljuberget som også er en del av landslaget var opptatt med militærtjeneste da leiren gikk av stabelen og kunne ikke delta. 

VM i Lillehammer

I tømmerhogger-VM, på godt norsk, konkurreres det i seks øvelser og utøverne bruker øks, motorsag og en to meter lang håndsag. Øvelsene med øks heter Springboard, Standing Block Chop og Underhand Chop, mens øvelsene med sag og motorsag heter; Stock Saw, Single Buck og Hot Saw. Grenene har fokus på en kombinasjon av ferdighet og styrke der utstyret kan veie opp til 30 kilo og ha en motorkraft på 80 hestekrefter. 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00