Boktrykkerkunsten er godt kjent for de fleste. Bokbretterkunsten, derimot, har ikke fått fullt så mye oppmerksomhet gjennom historien. Derfor er det sannelig på tide å få Mari Grimerud og hennes verker fram i lyset.

35-åringen fra Moelv driver nemlig med en kunstform av de sjeldne. Etter at hun for noen år siden googlet seg fram til bokbretting, har hun forvandlet et sted mellom 400 og 500 bokstavelig talt tunge romaner til hyllepynt.

– Du må være velsignet med en fenomenal tålmodighet?

– På akkurat dette har jeg veldig god tålmodighet, smiler Mari Grimerud.

liverpool-logoer selger

Når hun skal gå løs på en ny bok, starter hun med å finne et bilde som et eget dataprogram – skreddersydd for bokbretting – lager oppskrift til. Hun plotter inn hvor mange sider boka har, får ut et mønster som viser hvor hun skal klippe og hva som skal brettes. Så er det bare å sette i gang.

– Hvordan kom du over bokbretting?

– Jeg hadde prøvd strikking, scrapbooking og alt mulig, men det var ikke noe for meg. Derfor lette jeg etter en hobby på nettet, og da kom jeg over bokbretting, forteller Grimerud.

Det første hun prøvde å brette, for rundt fire år siden, var et hjerte. Siden da har et sted mellom 400 og 500 bøker blitt forvandlet til fotballogoer, bilmerker, ulike figurer og «love», «home» eller annen tekst.

– Liverpool-logoen har jeg lagd 20–30 eksemplarer av. Da jeg la ut et bilde av den første, rant det inn åtte bestillinger med deg samme, forteller bokbretteren, som deler bilder av kunsten både på sin egen Facebook-side og på Instagram-kontoen marisbokbretting.

timelønn: sju kroner

Nå, under Moelvdagene, som foregår til og med lørdag, har hun egen stand i sentrum. Her har hun ferdigbrettede bøker til salgs. Hver bok koster noen hundrelapper.

Blant annet er selveste Elvis til salgs, eller i alle fall et portrett av ham.

– Jeg brukte 20 timer første gang jeg lagde Elvis. Nå er jeg nede i 10 timer, forteller Grimerud.

Til standen under Moelvdagene har hun blant annet tatt med seg en liten viking. Åtte bøker med totalt 1.977 sider er satt sammen og klippet til for å lage vikingen. 80–90 timer tok det å brette ham til, og prislappen? 600 kroner. Timelønna er ikke akkurat svimlende.

– Jeg gjør det for hobbyens skyld, sier Grimerud.

dropper bibelen

Hun kjenner ingen andre som driver med bokbretting, visstnok skal aktiviteten være mer populær på andre kanter av kloden, men hun har holdt et par kurs.

– Hvem passer bokbretting for?

– Du må ha god tålmodighet. Ellers passer det for alle som ønsker seg en hobby.

På standen i Moelv sentrum står bøker av Jonas Lie, Stieg Larsson, Thor Heyerdahl og Lars Keppler.

– Hva med alle bøkene: har du lest dem?

– Jeg har lest noen, men ikke alle. Mange av dem har jeg fått av snille naboer.

– Bibelen, da, du har ikke prøvd deg på den?

– Nei! Den har jeg ikke prøvd meg på. og ikke har noe lyst til å gjøre det heller, sier Grimerud.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.