– Nei, hovedsaken er ikke å tjene penger på dette. Det er en del av vår tro at Gud inviterer oss til ikke å være bekymret for noe. Be, og han skal sørge for oss!

Det sier Toril Slåttsveen Asp (61) og Ulf Asp (64) og legger til:

– Men det er det ikke så lett å skrive i regnskapet – og regnskap må også vi føre.

Bygde eget kapell

Ekteparet har nå investert om lag 400.000 i et flunkende nytt kapell som ble innviet lørdag.

TIl sammen har de lagt ned om lag 2,5 millioner kroner i overnattingsrom og fellesrom på gården Høgsveen aller øverst i Furnesåsen – via enkeltpersonforetaket Høgsveen retreat- og Gjestegård.

Selv om de ikke tjener på virksomheten så har de gjennom virksomheten skapt sine egne arbeidsplasser – med Hedmarkens kanskje aller beste utsikt.

to teologer

De overtok eiendommen etter Torils far i 2001. Ulf Asp er prest i Det evangelisk lutherske kirkesamfunn. Tidligere har han vært prest i Den norske kirke. Ulf er nå prest i Oslo og ekteparet deler botiden mellom Tåsåsen og Oslo.

Toril er teolog og billedterapeut etter to års utdanning ved Høgskolen i Oslo. Hun jobber for det meste med å drifte retreat-stedet.

tilbaketrekning

Retreat kan i denne sammenheng oversettes med tilbaketrekning:

– Vi driver et sted der folk kan være skjermet fra ytre inntrykk og krav som hverdagen er full av. Vi tilbyr et ytre rom av stillhet slik at man kan høre både sin egen – og Guds stemme. Her kan folk gå til dekket bord og bli veiledet til bibelmeditasjon og bønn. De kan få tid til seg selv i den fred og skjønnhet som naturen og utsynet her kan by på, sier de to og siterer Jesu ord fra bibelen:

«Kom med meg til et ensomt sted hvor vi kan være alene og hvil dere litt.»

Et tilfluktssted

Fordelt på ni soverom i diverse bygninger kan de ta imot inntil 20 overnattingsgjester.

Rommene er nyoppusset og pene. Fellesrommene likedan.

– Noe av det vesentligste vi byr på her oppe er stillhet. Vi lager et program, gjerne individuelt tilpasset, der folk kan ta imot uten å yte, sier de to.

Muligheter for samtaler med de to – også sjelesorg – tilbys også.

– Vi hadde nylig besøk av en ungdomsgruppe. Bortsett fra én så klarte alle seg godt uten mobiltelefon en hel helg. Mobilene samlet vi inn og la på et «nettbrett», sier de to og legger smilende til:

– Vi liker å kalle dette et tilfluktssted fra et heseblesende liv.

noen kan ikke betale

– Må man være personlig troende og kristen for å komme hit?

– Vi har også gjester som ikke bekjenner seg som kristne, men hvis man har et bevisst negativt forhold til kristendommen så er nok ikke dette riktig sted. Det hender seg at folk bor her noen dager uten å delta på bønnene vi tilbyr tre ganger daglig.

Prisen bestemmer du selv

De to blir nesten litt satt ut når HA spør om hva et opphold koster:

– Vi foreslår en pris på 650 kroner per døgn for opphold fra fredag til søndag. Da inngår full forpleining. Når det kommer noen som sliter med økonomien kan vi si at de betaler mindre – noen ganger ingenting – og det de har råd til. Noen betaler mer. Men folk som sliter med tunge ting i livet har ofte også dårlig råd.

– Og hvorfor eget kapell?

– Det var egentlig ikke planlagt, men vi savnet noe rotekte og gammelt. Nå står det der, med plass til 40 personer. Det skal være åpent for alle, sier de to.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00