Det er snøkvitt på trærne rundt Solbakken grendehus. Vi er litt sent ute og folk begynner å komme i mål når vi skal legge ut på årets Ribbemarsj. Familien Stensåsen opplyser om godt sparkføre. Ja, hadde man enda hatt en spark kunne man kjørt fort nedover igjen fra toppen. For Ribbemarsjen, den går opp en lang slak bakke. Og på toppen venter Håkon Kildahl med gløgg, pepperkaker og klementiner. Der har han stått i cirka 25 år. På andre juledag altså.

Blide folk

– Det er trivelig å treffe så mye trivelige og blide folk, sier han og øser opp gløgg til alle som endelig har kommet seg til toppen av bakken.

I år er det snø i Skogbygda, men marsjen har gått i mye slags vær. Både tjukt snøvær, mens også ei grønnkledd jul for ikke mange åra siden.

– Det har vøri litt varierende vær, så det kan jo være godt å få noe varmt i kroppen, sier Kildahl.

Leif Martin Kjos er enig.

– Det er fint å ha et mål på toppen, smiler han.

Grendekomitéen

Det var grendekomitéen i Østre Skogbygd som startet opp Ribbemarsjen i 1979. Siden den gang har den vært arrangert 33 ganger, og Eva Moen har deltatt alle gangene. I år med spark og hund. To av medlemmene fra grendekomitéen var også på plass i år. Herman Bjørklund gikk marsjen, mens Gerd Kildahl var med i arrangementskomitéen og hjalp til med påmelding, oppdatering av kartoteket og medaljeutdeling.

– Jeg synes det er koselig å være med på det som skjer, sier Gerd Kildahl.

Vinnerlykke

I år var det over 50 personer som gikk Ribbemarsjen. Etter endt tur er det loddsalg på Solbakken, og der var det som alltid mye premier.

Ett bord hadde veldig flaks denne gangen. Her ble det vunnet både rakfisk, godteri, klementiner, varmrøkt laks og ikke minst: en fruktkurv. Gjengen rundt bordet var strålende fornøyd med vinnerlykka og de fine premiene. Noen andre mente at dette bordet måtte bringe lykke og planla å sette seg der neste gang de kom på Solbakken.

For det blir nok Ribbemarsj igjen neste år. For behovet for å gå seg en tur etter to dager med ribbe er nok fortsatt til stede neste år. Sannsynligvis står nok Håkon Kildahl igjen på toppen av bakken og deler ut klementiner, gløgg og pepperkaker til alle som har gått turen gjennom den koselige grenda i skogen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.