– Stans han enøyde banditten. Ford. Han kjører kvasst.

Stig Inge Bakken snakker på sambandet etter å ha målt en Ford Focus til 113 km/t i 80-sonen på rv25 mellom Trysil og Elverum. Bilen vinkes til siden, og den unge sjåføren må slukøret vedta et forelegg på 7.800 kroner. I tillegg får han tre prikker.

Les også: - Menn griner i bilen

Den unge mannen var bare en av mange som fikk et møte med politiet denne helgen. UP har nemlig patruljert vegnettet i hele Hedmark på jakt etter råkjørere.

Ble tatt i 150 i 80-sonen

Fra fre­dag til søn­dag var UP tungt til ste­de på ho­ved­ve­ge­ne E6, Rv3 og Rv25 i Hed­mark.

UP had­de 11 mann­ska­per og seks bi­ler i fyl­ket vårt i hel­ga.

I lø­pet av de tall­ri­ke kon­trol­le­ne ble det be­slag­lagt nær­me­re 20 fø­rer­kort og skre­vet ut mer enn 250 for­enk­le­de fore­legg for blant an­net høy fart, mo­bil­bruk, rus og mang­len­de bil­bel­te.

Høy­es­te has­tig­het ble målt til over 150 km/t i en 80-sone på riks­veg 3 i Øs­ter­da­len.

HA var med

Søndag ble HA med på kontroll langs riksveg 25, noen mil nordøst for Elverum. Resultatene lot ikke vente på seg. Etter bare fem minutter kommer den første lovbryteren rullende intetanende sørover. Ved et busskur står en mørkkledd og nesten usynlig Stig Inge Bakken klar med laseren.

– Det er viktig å stå litt skjult for å unngå at bilistene blinker med lysene for å varsle andre. Folk som blinker har misforstått rollen som gode medtrafikanter. Ved å advare bidrar man blant annet til at rusførere slipper unna, sier han.

Fem prikker fra før

Over sambandet gir Bakken beskjed til kollega Øyvind Mathisen om å stoppe en svart Audi. Damen bak rattet blir målt til 96 km/t, noe som kvalifiserer til 3.600 kroner i bot og to prikker.

– Damen hadde fem prikker fra før, så neste gang ryker lappen på den åttende, sier Bakken.

På spørsmål om hvilke sjåfører som er de mest typiske råkjørerne, svarer Bakken følgende:

– Menn er overrepresentert. Størsteparten av dem som blir tatt er i risikogruppen 18 til 25 år. Samtidig stanser vi mange menn litt oppi åra. Det verste er nesten å stoppe de som fyller opp bilen med kone og unger og fortsatt kjører like fort og aggressivt.

Bakken sier at også svenskene er tunge på høyrefoten.

– De er vant med færre kontroller og får ofte «granatsjokk» når de kommer til Norge og ser de kontrollene og bøtesatsene vi opererer med her.

Gjensyn med «kunde»

Bilinteresserte Bakken får øye på en Mercedes ML63 AMG. Han nikker i retning monsteret med drøyt et halvt tusen hestekrefter.

– Han der stanset vi på veg nordover på fredag. Sjåføren fikk 4.900 i bot og tre prikker. I dag kjører han pent, smiler han.

Bakken sier helgas nedslående resultater viser at det er et stort behov for kontroller i Innlandet.

– Her er det et fryktelig trekk av folk og fe, og mange kjører for fort. Vi har satt inn ekstra ressurser i høst for å luke ut de verste. Det er lov å bruke huet nå som det er mørkt og mye vilt langs vegen!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.