Mannen til venstre som tar Reidun Sørli Haugseth i hånda på bildet er Per Husan. Han er politimann og har vært hovedetterforsker i Oslo politidistrikt i K.A. Rasmussen-saken.

Da Haugseth, nærmest i sjokk, ble pågrepet og kjørt til glattcelle i Oslo våren 2013 så var det Husan som tok henne med og som avhørte henne.

Fredag morgen kom Husan og tok Haugseth i hånda, etter at punktum var satt for det som forsvarerne i gullsaken kaller en rettsskandale.

Tingrettsdommeren brukte bare få sekunder på å avslutte et fire år langt mareritt for Reidun Sørli Haugseth fra Tangen i Hamar tinghus fredag morgen.

Oslo politidistrikt trakk formelt hele gulltiltalen på kjøp av smuglergull verdt 300 millioner kroner, og la ned påstand om at de tiltalte måtte frifinnes.

– ET OVERGREP

– Dette er et overgrep mot enkeltmennesker.

Det sier Erling O. Lyngtveit, som har vært Haugseths forsvarer. Han er i likhet med advokatkollega Berit Reiss-Andersen helt nådeløs i sin karakteristikk av politiets etterforsking.

– Dette har vært en enorm belastning for henne. Hun er utrolig lettet over at det er over nå.

Lyngtveit sier det vil komme krav fra Reidun Sørli Haugseth mot staten for urettmessig rettsforfølgelse.

Hun ble under razziaen på K.A. Rasmussen våren 2013 pågrepet, kjørt til Oslo for avhør og satt et døgn på cella.

– IKKE LENGER BEVIS

Politiadvokat Kristine Olsen fra Oslo politidistrikt brukte bare et par minutter i tingretten på å legge ned påstand om at K.A. Rasmussen og deres medarbeidere skulle frifinnes.

– Hva sier du til at Lyngtveit kaller saken et overgrep?

– Det som er å si er at bevisbildet har endret seg. På det tidspunktet at tiltalen ble tatt ut så mente jeg at det var bevismessig grunnlag for det. Under sakens gang i retten har det endret seg.

– Hva er det som har endret seg?

– Det er en samlet vurdering av bevisene, og da er loven slik at påtalemyndigheten må frafalle tiltalen.

- VERRE ENN TRANSOCEAN-SAKEN

– Elementer i saken er verre enn i Transocean-saken, sier advokat Erling O. Lyngtveit.

Etter nærmere 10 år i Økokrim og rettssystemet endte den såkalte Transocean-saken på samme måte som K.A. Rasmussen-saken. Den er i ettertid gjennomgått av Riksadvokaten, og har måttet tåle stempel som en av de verre sakene for norsk politi noensinne.

– Elementer i saken fra Hamar er faktisk verre enn i Transocean-saken, sier advokat Erling O. Lyngtveit.

– Slik jeg ser det hadde man her gjort seg opp en mening på forhånd, og så har man forsøkt å hele tiden justere etterforskingen etter det. Resultatet ser vi nå.

Både Lyngtveit og Berit Reiss-Andersen var advokater i Transocean-saken.

For ordens skyld var det Oslo politidistrikt og ikke Økokrim som tok ut tiltalen mot K.A. Rasmussen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.