– Jeg drev en liten butikk på Gol. Men der var det for lite folk til å få overskudd. Noen venner sa at det er snille folk i Hamar. Derfor flyttet jeg hit for ti dager siden.

Det sier Mohammad Zarifi til HA. Allerede like etter at han åpnet dørene til butikken Oliven Market, mellom undertøysbutikken Innerst Inne og Hamar sportsbar i gågata, var de første kundene på plass torsdag.

Kjøtt og mye mer

Lokalene huset før Te og kaffeboden – vis-à-vis Kvartal 48.

Det mest iøynefallende i butikken er kjøttdisken der du kan kjøpe alt fra kjøttdeig og kyllingvinger i løs vekt til hele lammelår og hele kyllinger.

Det er olivenoljer, grønnsaker og det meste man forventer å finne i en butikk der vareutvalget har et asiatisk preg. Butikken er enkel, og innredningen likeså, men kundene var fornøyde.

bedre enn Lillehammer

– Dette er en helt topp butikk og akkurat en slik nisjebutikk som sentrum trenger. Flere enn meg er lei av de store sentrene, sier Kerstin Rosander (fyller 69 den 19.) og fortsetter slik:

– Endelig kan vi kjøpe ferskt kjøtt i sentrum. Og så er det spesialbutikker med BH-er og blomster like ved. Hva mer trenger vi? Heia Hamar! Jeg har bodd her i 25 år og elsker Hamar. Før bodde jeg i Lillehammer. Den byen er jeg lei. Og Lillehammer har jo bare ei gate! sier hun og ler.

FN-flyktning

Zarifi kom til Norge for fire år siden. Han kommer opprinnelig fra Kurdistan i Iran – via Tyrkia der han bodde i FN-leir i to år:

Han har flyttet til Hamar med kone og to barn på 13 og 18 år.

– Før jeg bestemte meg for Hamar så undersøkte jeg Gjøvik sentrum. Men det virket som det skjedde lite der. Jeg har venner i Hamar. De sa at her er det mange flyktninger og andre utlendinger – og at hamarfolk er veldig snille. Derfor valgte jeg å satse her, sier han, og understreker følgende:

– Flyktninger og asylsøkere er viktige kunder. Men minst like viktig er alle andre som bor her!

Halal-kjøtt

Han forteller at butikken har om lag 500 forskjellige varer – og understreker at alt kjøttet er såkalt halal-slakten (se faktaboks):

– Halal-slakt betyr bare at kjøttet er ekstra godt fordi dyret blir kvitt alt blodet direkte under slaktingen. Alt kjøttet her kommer fra Gilde. Jeg får ferske varer, sier han og understreker:

– Andre kan si hva de vil, men jeg tror på bra salg i Hamar sentrum. Og det virker som at kundene allerede liker at jeg er her ...

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00