- Det kan skille flere tusen kroner i årlig skatt fra hyttekommune til hyttekommune, sier eiendomsmegler Vera Adolfsen i DNB Eiendom.

Som leder for storbankens hytteavdeling i Hedmark kjenner hun markedet godt.

- Over 250 norske kommuner ilegger nå eiendomsskatt på fritidsboliger, og innenfor visse rammer er det opp til hver enkelt kommune å bestemme over hvor høy skatten skal være, sier Adolfsen.

HER ER TAKSTENE

DNB Eiendom har lagd en oversikt som viser følgende skattesatser:

Løten (Bl.a Budor):  4,65 promille.

Ringsaker  (bl.a Sjusjøen): 4,90 promille.

Engerdal (Bl.a Femunden): 2,0 promille.

Trysil: 7,0 promille.

Øyer (bl.a Hafjell):  7,0 promille.

Ringebu (bl.a Kvitfjell): 3,7 promille.

Lillehammer (bl.a. Nordseter): 3,8 promille.

Hamar: 5,3 promille.

Stange: 3,9 promille.

Dersom hytta har en ligningstakst på en million kroner så gir det 4.900 kroner i eiendomsskatt i Ringsaker og 7.000 kroner i Trysil.

SNITT på 5.000 KRONER

I tillegg til at satsen (prosentsatsen) varierer fra kommune til kommune så varierer det også hvordan hyttene blir taksert:

- Gjennomsnittsprisen på alt som er solgt på Sjusjøen siste hele år var 1,9 millioner kroner. Det ble solgt 279 eiendommer med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris for P-rom på 36.420 kroner, sier Adolfsen til HA.

- Hva utløste det i eiendomsskatt?

- Eiendomsskatten på en gjennomsnittshytte på Sjusjøen er cirka 5.000 kroner, sier Adolfsen.

SJEKK HVA DU FÅR

- Hva er ditt råd til kjøperne?

- Sjekk nettet, forhør deg med noen erfarne hyttemeglere i området du titter, eller ta direkte kontakt med kommunen.  Spør om hvor mye du må beregne og betale hvert år ut fra et par gitte eksempler. Du bør også undersøke hva skatten gir tilbake til deg som hytteeier i området, sier Adolfsen og legger til:

- Når du betaler skatt vil du jo også ha igjen i form av kommunale tjenester. En del typiske hyttekommuner har for eksempel øremerket store deler av skatteinntektene fra hytteeiere til tilbud deltidsinnbyggere har glede av. Eksempler på dette er utvikling og vedlikehold av stier og skiløyper, bibliotek og helsetjenester.

MANGE TAR MAKS-SATSEN

Adolfsen opplyser at eiendomsskatten i følge loven ligge skal mellom 2 og 7 promille:

- Skattetaksten, eller beregningsgrunnlaget er ofte langt lavere enn antatt markedsverdi eller kjøpspris. Skatten kan variere mye fra kommune til kommune. Hvordan grunnlaget beregnes varierer også fra kommune til kommune. Den settes ofte til en viss prosent av formuesverdien på hytta. I tillegg har mange kommuner innført et bunnfradrag, som trekkes fra før du finner det du skal gange med promillesatsen, sier Adolfsen og gjentar:

- Sjekk før du handler!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00