Den Norske Turistforening forventer at årets deltakertall på Norges nasjonale turdag vil slå tidligere rekorder.

– Vi forventer at minst 47.000 vil komme på årets Kom deg ut-dag, så det kan definitivt kalles Norges største søndagstur, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Målet med dagen er å gi en smakebit på hva naturen kan tilby.

– Kom deg ut-dagen er en kom i gangdag, der man i trygge opplevelser kan teste ut ulike aktiviteter og få ny kunnskap om friluftsliv, sier han.

Det kan virke som om værgudene ønsker å bidra til å få folk ut i naturen, for søndag er det ventet strålende vær både i nord, sør, øst og vest.

– Det ser ut som om hele landet vil få en veldig fin dag, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen.

Sommeren ikke over 

På Hedmarken trenger du ikke finne fram varmere klær på mange dager ser det ut til. Grått i dag på torsdag, men i morgen tidlig skal du våkne til strålende solskinn, og slik blir det også i helga skal vi tro meteorlogene. Og ikke blir det bare sol, men gradestokken vil nok krype opp til rundt 20 grader.

Frem til helgen vil regnet og vinden som disse dager herjer flere steder på Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge, holde stand. Nedbøren kan også komme til Østlandet torsdag og fredag. Men utover lørdag vil været gradvis bli bedre de fleste steder.

– I Nordland kan det henge igjen noen regnbyger også lørdag, men på søndag blir det fint vær også her, sier Nordhagen.

Gradestokken kan vise opp mot 20 grader på Øst- og Vestlandet, mens Trøndelag og sørlige deler av Nordland kan få opptil 18 grader. Lenger nord vil ikke temperaturene komme riktig så høyt opp, men kan komme opp i 15 grader.

– Det er fine temperaturer for denne årstiden. Det ser ikke ut som det blir full høst riktig enda, sier hun.

Usikkert hvor nedbøren faller

Det gjelder å nyte finværet mens det er her, for allerede tirsdag må den nordligste landsdelen belage seg på nytt regnvær. I hvert fall sånn som prognosene ser ut nå.

En høytrykksrygg som ikke klarer å bestemme seg for hvor den vil ligge, gjør nemlig at det er ekstra vanskelig å forutse hvor nedbøren vil lande.

– Da jeg kom på jobb i morges så det ut som det var Østlandet som ville få en del nedbør i neste uke, mens det nå virker som det er i nord regnet vil komme, sier Nordhagen.

Jernnetter på Røros

Augustkveldene har vært kjølige på Røros i Sør-Trøndelag etter solnedgang. For tredje gang på seks dager har temperaturen falt til under to minusgrader.

Dermed har Røros hatt sine jernnetter i år. Jernnettene er fra gammelt av navnet på tre dager i slutten av august der faren for frost er stor. I Trøndelag opptrer de som regel mellom 24. og 29. august.

På Røros var gradestokken på det kaldeste natt til onsdag – 2,8 grader, mens det natt til fredag ble målt – 2,0 grader og natt til søndag – 2,9 grader, skriver Adresseavisen.

Det er første gang at Røros har hatt tre netter i august måned med en temperatur under to minusgrader. Forrige rekord var to netter, og det opplevde befolkningen i bergstaden første gang i 1914, deretter i 1921 og i 1956.

Onsdag er femte gang i august at det er målt kuldegrader på Røros. Det er tangering av rekorden fra krigsåret 1940, da den kaldeste temperaturen ble målt til -3,4 grader 30. august.

(©NTB)


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.