Totalt ble det registrert 1.767 nye hunder i Hedmark i 2016, og det er 78 flere enn året før. Det viser registreringstall for 2016 som Norsk Kennel Klub la fram tirsdag.

Og mens border collie er den mest populære rasen på landsbasis, så er det norsk elghund grå som vinner i elgfylket Hedmark. 142 hunder av den rasen ble registret. Nummer 2 ble en annen jakthund, nemlig engelsk setter, med 65 nyregistreringer, og hakk i hæl en annen rase som gjerne brukes på elgjakt, nemlig jämthund. 62 eksemplarer ble registrert i Hedmark i 2016.

Flere populære raser

På Hedmarken er det andre raser som puster elghunden i nakken. Bare i Ringsaker vant norsk elghund grå, med 14 registrerte, av totalt 261. I Hamar ble det registrert 132 hunder, og der var Siberian Husky den mest populære rasen i fjor med 12 nyregistrerte, i Løten ble det registrert 16 nye hunder av rasen cavalier king charles spaniel, så der var det altså en selskapshund som gikk til topps. Totalt ble det registrert 119 hunder i Løten i fjor. Og i Stange sørget 11 eksemplarer av rasen kleinspitz for at den rasen gikk til topps av totalt 157 nyregistrerte i fjor.

– Landets aller mest populære hund akkurat nå er arbeidsjernet border collie. Det er tredje gang hunden med de allsidige bruksegenskapene og den store arbeidslysten troner øverst på NKKs registreringsstatistikk. Også i 2013 og 2014 kunne border collien smykke seg med tittelen «Norges mest populære hund», og det er mange grunner til at denne rasen forsvarer sin topplassering, skriver NKK i en pressemelding.

- Border collien er en gjeterhund, og dens allsidige bruksegenskaper gjør at den egner seg for aktive hundeeiere, som kan gi den nok fysisk og mental stimulering. Dette er en hund med stor kapasitet. Har du planer om å satse på lydighet eller agility, eller har behov for border colliens egenskaper som gjeter, er dette en rase som kan passe deg, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage.

Forsvarer den norske æren

På topp 10-listen finner man ellers hunder som har hatt høye registreringstall i en rekke år, inkludert den grå norske elghunden. I år ligger norsk elghund grå på andre plass, og er dermed den mest populære av våre syv norske raser, skriver NKK i pressemldingen.

– På tredjeplass på statistikken finner vi staffordshire bull terrier - en morsom og modig rase, som er med på det meste. Rasen er en veldig populær familiehund, kjent for sin tålmodighet og hengivenhet.

Og NKK avslutter med en viktig påminnelse: Husk at du alltid bør tenke nøye over hva du skal bruke hunden til før du går til anskaffelse av en firbent bestevenn. NKK har utarbeidet brosjyren «Vil du bli hundeeier» nettopp for å gjøre det lettere å vurdere hva slags type hund som passer for deg.

TOPP 10 I NORGE

1. Border collie (1.097)

2. Norsk elghund grå (940)

3. Staffordshire bull terrier (884)

4. Engelsk setter (815)

5. Golden retriever (724)

6. Schäferhund normalhår (690)

7. Labrador retriever (653)

8. Cavalier king charles spaniel (623)

9. Jack russell terrier (582)

10. Pomeranian (559)

Full oversikt over registreringstallene finner du her.

TOPP 10 I HEDMARK

1. Norsk elghund grå (142)

2. Engelsk setter (65)

3. Jämthund (62)

4. Golden retriever (41)

5. Cavalier king charles spaniel (38)

6. Staffordshire bull terrier (37)

6. Jack russell terrier (37)

8. Siberian husky (35)

9. Tibetansk spaniel (34)

10.Finsk støver (33)

10. Dansk-svensk gårdshund (33)

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.