• Imponert: Sentrumsleder Anne Dobloug hadde ingen motsigelser mot å prøvekjøre bussen.

Det var representanter for kommunen, fylkeskommunen og sentrumsnæringen som først fikk prøvekjøre den selvdrevne bussen. Ruten gikk fra Triangelgården i øst til Stortorget i vest, og tilbake igjen.

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL), sammen med sentrumsleder Anne Dobloug og Arne Fredheim fra Hedmark Trafikk, brukte turen til å diskutere mulighetene for selvdrevne busser som et innslag i bybildet i Hamar.

– Jeg ser for meg store parkeringsplasser utenfor sentrum, med slike busser som frakter folk inn til byen, sier Dobloug.

behagelig

Arne Fredheim, administrerende direktør i Hedmark Traifikk, sammenlikner teknologien med å fly.

– Der også foregår store deler av reisen automatisk. Jeg tror vi etter hvert får se større kjøretøy helt uten sjåfør, sier Fredheim. Han legger til at han likevel ikke er bekymret for at bussjåførene her i byen skal miste jobbene sine. Ordføreren på sin side var imponert over komforten inne i bussen.

– Utrolig behagelig, og så er den nesten lydløs selv på brostein, sier ordføreren.

– Ikke minst gjør den byen lett tilgjengelig for de eldre og de som har litt vanskelig for å gå, mener Anne Dobloug.

Franskprodusert

Modellen heter EZ10, og produseres av selskapet Easymile, i Toulouse i Frankrike. De første bussene ble testet for åpen gate i Singapore i 2015. Hver buss koster omtrent 1 860 000 kroner, eller 200 000 euro.

Per i i dag har ikke førerløse kjøretøy lov til å ferdes fritt på åpen gate i Norge. Regjeringen la i juni fram et lovforslag for Stortinget, som skal åpne for prøvekjøring av slike førerløse busser.

– Går alt etter planen, skal disse bussene kunne være å finne i Hamars gater allerede i 2020, ifølge Arne Fredheim i Hedmark Trafikk. I morgen, tirsdag, blir det mulig for publikum å prøvekjøre bussen i Hamar.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.