Varaordfører Knut Fangberget (H) og arealplanlegger Tone Wabakken i Hamar kommune troppet opp på parkeringsplassen ved Jula-butikken i morgentimene torsdag. Der gjorde nemlig klima- og miljøminister Vidar Helgesen et kort stopp på veg til Lillehammer for å delta på åpningen av GLØRs nye biogassanlegg.

Fraråder øst

Hvor framtidig jernbanetrasé for dobbeltspor gjennom Hamar skal gå, ligger nå i kommunaldepartementet. Helgesens departement er en av tre departementer som skal uttale seg.

Onsdag ble det kjent i HA at Miljødirektoratet anbefaler Helgesen å legge vekk den østlige traseen av hensyn til naturreservatet i Åkersvika, kulturlandskapet på Børstad og Tommelstad og stasjonsplasseringen ved Vikingskipet.

Se helheten

Helgesen var kjent med innspillet som har kommet fra Miljødirektoratet, men ville ikke overfor HA si noe om departementet vil overprøve direktoratet.

– Vi må se helheten. Det betyr mye hva et samlet kommunestyret sier. Samtidig er det viktig hva Miljødirektoratet og Riksantikvaren sier. Riksantikvaren ligger også under Miljødepartementet, sier Helgesen, som syntes det var nyttig å gjøre et stopp i Hamar for å se selv.

Innspill

– Når kommer Miljødepartementet med sitt innspill til kommunaldepartementet?

– Det er jeg ikke i stand til å svare på nå, sier Helgesen.

– Kommer det før sommeren?

– Det kan jeg ikke si nå, sier Helgesen.

Diskusjon om side

Fangberget og Wabakken orienterte Helgesen blant annet om at Miljødirektoratet ikke har vurdert nytt spor på utsiden av dagens fylling i den østlige traseen, noe som vurderes til å ha omtrent samme negative konsekvenser som de andre hovedalternativene. Ulempen som Bane Nor peker på ved en vestlig fylling, er anleggsgjennomføringen.

– For oss var dette en anledning til å vise miljøministeren om problemstillinger som angår hans departement: Ramsar-området og stasjonsplassering, sier Fangberget.

– Når tror du en avklaring om trasé kommer?

– Jeg har fortsatt et håp om en avklaring før sommeren, men det er en vanskelig sak, og det er mange som skal høres, sier Fangberget.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.