Striden startet med at Helgesen (H) rett før jul sa nei til lisensjakt på 32 ulv i fire revirer der rovviltnemndene hadde åpnet for jakt selv om det aldri har vært flere ulv i Norge i moderne tid. Fellingskvoten ble redusert fra 47 til 15 dyr fordi ulvene, slik Helgesen og Klima- og miljødepartementet oppfatter det, ikke har et skadepotensial som gjør at de kan skytes. Da tvinger både Norges lover og internasjonale forpliktelser statsråden til å si nei til jakt. 

Dette har fått parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, til å se rødt.

–Vi mener det er grunnlag for å vurdere mistillit mot Helgesen. Vi mener han ikke har gjennomført Stortingets klare vedtak i ulvesaken, og han har heller ikke oppfylt opplysningsplikten sin til Stortinget, sier Arnstad til NRK.

Hun mener miljøministeren har hatt en rekke muligheter til å orientere Stortinget om eventuelle problemer knyttet til lisensjakten på ulv.

–Det har han unnlatt å gjøre. Det betyr at han har holdt informasjon tilbake og forledet Stortinget.

Helgesen avviser kritikken.

–Jeg har ikke vurdert å trekke meg. Jeg følger opp Stortingets politikk, sier Helgesen i en kommentar til utspillet fra Arnstad

På talerstolen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) inntar i dag Stortingets talerstol for å forklare hvorfor han sier nei til lisensjakt på ulv i ulvesonen.

Mandag kveld samlet partigruppene til Høyre, Frp, Ap og KrF seg for å finne en løsning før tirsdagens stortingsmøte. Ifølge VG vil Helgesen bli møtt med et krav fra Stortingets flertall om å åpne for lisensjakt i år, dersom det kan dokumenteres at ulvene i sonen påfører folk som bor der vesentlige ulemper. Kravet vil gjelde selv om ulven ikke direkte er til skade for mennesker eller husdyr, noe som var Helgesens hovedargument mot lisensjakt denne vinteren.

Før jul ble det besluttet å kutte de 47 fellingstillatelser som de lokale rovviltnemndene hadde innvilget, til 15. Ingen ulver skulle skytes innenfor ulvesonen, bestemte Helgesen, som viste til at gjeldende regelverk ikke åpner for lisensfelling i sonen. 

Nytt forslag

Samtidig som ulvemotstandere markerte sin misnøye mot regjeringens ulvepolitikk, la Frp fram et nytt forslag om å iverksette lisensfelling av ulv i ulvesonen.

Mandag kveld samlet partigruppene til Høyre, Frp, Ap og KrF seg for å finne en løsning på den betente ulvestriden, og etter det NTB erfarer kommer samtalene til å pågå ut i nattetimene.

Tirsdag kommer saken nok en gang opp i Stortinget. Da må klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) opp på talerstolen for å forklare hvorfor han sier nei til lisensjakt på ulv i ulvesonen.

Flere tusen ulvemotstandere samlet seg også mandag – foran Stortinget. Væpnet med fakler og kubjeller lød det taktfast «Vidar må gå – Vidar må gå» utenfor Stortinget. Ifølge politiet var de rundt 2.500 i ulvedemonstrasjonen, som er den andre på drøyt tre uker.

Langs veien måtte demonstrantene imidlertid tåle fyord fra ulveforkjempere og dyrevernere.

– Skam dere! Pass på sauen deres sjøl, var budskapet.

Forlenger fellingstiden

Før jul ble det besluttet å kutte antall fellingstillatelser som de lokale rovviltnemndene hadde innvilget, fra 47 til 15. Ingen ulver skulle skytes innenfor ulvesonen, bestemte Helgesen, som viste til at gjeldende regelverk ikke åpner for lisensfelling i sonen.

Mandag varslet Klima- og miljødepartementet at de går inn for å forlenge fellingstiden i ulvesonen med seks uker eller fram til 31. mars, slik Frp og flere andre partier har foreslått.

På kvelden samme dag opplyser Frps stortingsrepresentant, Morten Ørsal Johansen, at partiet har lagt fram et nytt forslag om å iverksette lisensfelling på ulv i ulvesonen.

– Hensiktsmessig

Helgesen begrunner utvidelsen av lisensjakten med ønsket om å ta hensyn til informasjonen som nå kommer inn fra radiomerkede ulver.

– Det er hensiktsmessig å utvide lisensfellingsperioden i ulvesonen denne vinteren for å ta høyde for ny kunnskap som fortløpende kommer fra de radiomerkede ulvene. Informasjonen fra merkingen vil gi et bedre grunnlag for å vurdere felling, sier han.

Om det for eksempel skulle vise seg at ulvene er nærmere bebyggelse enn tidligere antatt, kan det være et argument for likevel å åpne for lisensjakt på ulv denne vinteren.

Direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierforbund mener uttalelsen er et klart signal fra regjeringen.

– Regjeringen er tydeligvis på glid. Men det er lite verdt med utvidede jakttider dersom man ikke får lov til å felle ulv uansett, sier han til NTB.

– Uetisk

Miljøpartiet De Grønne reagerer derimot sterkt på utvidelsen av jaktsesongen, som partiet mener er uetisk.

– Dette betyr at man åpner for å skyte ulv etter at paringstida har startet, sier MDG-talsmann Rasmus Hansson til NTB. Han frykter at drektige hunner eller hanner som skaffer mat til ungene sine, blir skutt.

Naturvernforbundet mener organisasjoner og faginstanser må få muligheten til å gi innspill og faglige vurderinger dersom man endrer jakttida.

Dette er striden

* De regionale rovviltnemndene vedtok i fjor høst en samlet lisensfellingskvote på 47 ulver for vinteren 2016-2017, 24 av disse innenfor ulvesonen.

* Vedtaket ble klaget til Klima- og miljødepartementet som reduserte kvoten til 15 ulv og kun utenfor ulvesonen.

* Ifølge Justisdepartementets lovavdeling er det ikke hjemmel i naturmangfoldsloven eller Bernkonvensjonen for å felle ulv i fire ulverevirer der rovviltnemndene åpnet for felling, fordi det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentert skadepotensial på husdyr og tamrein. Vilkåret om andre tilfredsstillende løsninger enn felling for å avverge alvorlig skade skal heller ikke være oppfylt.

* Regjeringens vurdering har møtt sterk kritikk for å være for snever og ikke forholde seg til barns trygghet, eiendomsrett, jaktrettigheter og lokale næringsinteresser.

* I rovdyrforliket fra mai i fjor ble Ap, Høyre, Frp og KrF enige om et bestandsmål på fire til seks ulvekull per år. Av disse skal tre være helnorske.

* I 2016 økte bestanden med sju helnorske kull og fire kull i grenseområdene.

* Partiene ble også enige om å redusere ulvesonen med om lag 8 prosent. Ulvesonen er området der Stortinget har vedtatt at det skal få være ynglende ulv i Norge.

* I rovviltforskriften skilles det mellom felling av ulv i og utenfor ulvesonen. Utenfor ulvesonen kan det drives lisensfelling på ulv fra 1. oktober til og med 31. mars. Innenfor ulvesonen er ulvejakten begrenset fra 1. januar til og med 15. februar.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.