– Helgesen har gjort alt han kan for å undergrave muligheten for å gjennomføre Stortingets vedtak, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han var skuffet etter Helgesens redegjørelse om ulv tirsdag.

– Når det gjelder den akutte utfordringen, at det aldri har vært mer ulv, gjør han ingenting, sier Vedum til NTB.

Han er åpen for at Stortinget kan instruere Helgesen om å tillate felling av flere dyr, men vedgår at dette igjen kan bli gjenstand for en strid om juss som vil havne i domstolene.

Vedum mener Helgesen bruker en snever del av Naturmangfoldloven for å sette til side vedtaket i Stortinget om hvor mange ulv det skal være og rovviltnemndenes vedtak om felling.

Vedum anklager dessuten Helgesen for ikke å si fra tidligere om skvisen mellom Naturmangfoldsloven og Stortingets bestandsmål. Vedum antyder dette skyldes at Helgesen ikke ønsker å skyte mer ulv.

– Han har ønsket mer ulv hele veien, men tapte i Stortinget. Han sitter musestille uten å varsle Stortinget om at det ikke går å nå bestandsmålet, og så kommer han i siste sving med en omstridt fortolkning av lovverket.

Står på sitt

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) forsvarte sin beslutning om å nekte lisensfelling av flere ulver, men vil se på loven og varsler lav terskel for å skyte ulv som blir nærgående.

Helgesen kom på eget initiativ til Stortinget tirsdag for å redegjøre om den betente ulvesaken.

– Jeg ser ikke at jeg i denne saken kunne komme til en annen beslutning, sa Helgesen, og viste til vurderingen som er gjort av lovavdelingen i Justisdepartementet.

Helgesen har fått mye kjeft etter at han før jul sa nei til å skyte 32 ulv i ulvesonen, og kun tillot jakt på 15 ulv i såkalte beiteprioriterte områder.

Bedre samsvar

Naturmangfoldsloven setter klare rammer for når ulv kan felles og vurderingen fra lovavdelingen i Justisdepartementet var at 32 ulver i ulvesonen ikke kunne skytes.

– Vi arbeider nå med å finne løsninger som gjør at Stortingets anmodningsvedtak, lovverket og de internasjonale forpliktelsene våre henger best mulig sammen, sa Helgesen.

Han varslet å vurdere endring av Naturmangfoldloven og viser til at en bestemmelse i Bernkonvensjonen er utelatt fra loven.

– Økt fleksibilitet

Denne bestemmelsen tillater begrenset felling av dyr av flere hensyn enn det den norske loven tillater, der skadepotensialet for beitedyr er avgjørende.

Vil instruere

Knut Storberget (Ap) mener partiene på Stortinget må gå sammen om å instruere regjeringen til å tillate lisensjakt på flere ulv.

Han håper å få flertallet med seg på å gi klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) beskjed om å følge rovviltnemndenes vedtak om å lisensjakt på 47 ulv. Storberget mener det haster.

– I Hedmark er vi i ferd med å få en ulvebestand som nærmest vokser oss over hodet, sier han.

Storberget mener det er hjemmel i loven til å skyte flere ulv, men at Helgesens departement har gjort en for dårlig jobb med å dokumentere skadepotensialet. Derfor frykter han heller ikke at en domstol kan stanse en slik instruks fra Stortinget.

Hans kollega på Hedmark-benken, Gunnar Gundersen (H), er enig.

– Det var en veldig snever lovtolkning departementet la seg på, sier han.

Gundersen er skuffet over partifelle Helgesens redegjørelse tirsdag.

– Jeg forundrer meg over at man ikke tar inn over seg at dette dreier seg om mennesker, livskvalitet og lik eiendomsrett over hele landet, sier han.

Gundersen medgir imidlertid at tiden er i ferd med å renne ut for å rekke å gi flere fellingstillatelser denne vinteren.

Både ordfører Erik Hanstad (H) i Elverum og Erik Sletten (Sp) i Trysil var til stede i Stortinget for å høre Helgesens redegjørelse.

– Jeg forventer at Stortinget griper inn ved å instruere regjeringen og at det skjer såpass fort at vi får uttak i vinter, sier Sletten.

– En slik endring vil kunne gi økt fleksibilitet i forvaltningen og et noe bredere rettslig grunnlag for uttak av ulv, selv om det må understrekes at Bernkonvensjonens rammer er strenge, sier han.

Helgesen listet for øvrig opp tolv tiltak som kan føre til at flere ulver blir skutt. Blant annet har han bedt Justisdepartements lovavdeling om en ny vurdering av ulvens negative effekt på jaktretten.

Han varsler lav terskel for å skyte ulv som blir nærgående og bedre overvåking av ulvene og dokumentere skadepotensial. Han vil også vurdere opplæring av sporhunder. I tillegg vurderes økonomisk kompensasjon til de som taper på å bo i ulvesonen og ekstra midler til kommuner med ynglinger innenfor ulvesonen. (©NTB)Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.