Ved inngangen til 2019 er hedmarkingenes optimisme rundt egen økonomi noe høyere enn på samme tid i fjor. Det viser en forventningsundersøkelse gjennomført av Kantar TNS på vegne av Sparebank 1 Østlandet.

Hedmarkingenes framtidstro er på nivå med landet for øvrig.

Grunn til bekymring?

– Det er flere skyer på den økonomiske himmelen som kan gi bekymringer, men hedmarkingene kan nok regne med et godt år også i 2019. Arbeidsledigheten er lav og den lave kronekursen kan slå positivt ut for flere næringer i våre fylker, sier Richard Heiberg, konsernsjef i Sparebank 1 Østlandet i en pressemelding.

Norges Bank har varslet to renteendringer det kommende året. Boliglånsrentene blir viktige å følge med på framover.

– En mindre renteoppgang er forventet og de varslede renteøkningene fra Norges Bank er beskjedne. Dette er nok noe de aller fleste vil takle greit. Øker rentene mer kan det svi litt mer merkbart i lommeboka og dette kan også påvirke boligprisene, er kommentaren fra banksjef Heiberg.

Lavere tro på Norsk økonomi

Forventningsundersøkelsen viser at folk de siste 12 månedene har fått lavere tro på landets økonomi for neste år. Tross noe mindre optimisme, tror like mange som i fjor at de vil gjøre større anskaffelser i året som kommer.

Solid lønnsvekst

I pressemeldingen skriver Sparebank 1 Østlandet at nøkkelen til en trygg privatøkonomi er å beholde jobb og inntekt, samt at alle med boliglån er forberedt på renteoppgangen.

En stabil utvikling i norsk økonomi tilsier at 2019 blir et godt år for nordmenn og hedmarkinger flest med et trygt arbeidsmarked og en solid lønnsvekst.

– Det kan bli noe økonomisk ruskevær framover, og internasjonal uro kan smitte over på Norge, men konjunkturene pleier normalt å slå mindre ut i Innlandet. Derfor forventer jeg at innlendingene flest får en minst like god privatøkonomi i 2019 som i 2018, sier Heiberg.

Her er banksjefens fem beste tips for å sikre et godt og bærekraftig økonomisk år i 2019:

1. Få oversikt over dine inntekter og utgifter.

2. Lag et budsjett for hvordan du vil disponere pengene dine i 2019.

3. Sett av ekstra til sparing og nedbetaling av lån mens renten fortsatt er lav.

4. Bygg opp en økonomisk buffer mot uforutsette utgifter.

5. Prioriter trygg jobb og sikker inntekt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.