Mesterskapet ble arrangert under Norges Bygdeungdomslags landsstevne i Hof i Vestfold. I en pressemelding fra NBU uttaler mesteren følgende:

– Det er skikkelig artig å vinne! Jeg har deltatt tre ganger før, men aldri stått på pallen. Jeg kjører mye traktor til vanlig, så jeg har øvd meg litt, sier 20-åringen fra Hamar.

Presisjon under tidspress

Traktor-redskap-trygghet (TRT) er en konkurranse – populært kalt tevling – som består av ulike oppgaver der man skal håndtere traktor og tilhørende redskaper med størst mulig nøyaktighet og presisjon i løpet av kortest mulig tid.

Dette kan for eksempel være å rygge seg gjennom en vinklet sluse med tilhenger, eller stoppe nøyaktig på rett sted når man skal sette ned paller og lignende.

Stort sett stiller alle de 12 fylkeslagene med deltakere i både junior- og seniorklassen. I juniorklassen konkurrerer bygdeungdommer mellom 16 og 21 år.

Historien om tevlingene

Tevlinger har hatt en sentral plass i Norges Bygdeungdomslag (NBU) siden organisasjonen ble stiftet i 1946. På 1950- og 60-tallet var hovedmålet opplæring i landbruk og husstell, men i dag er mer moderne konkurranser innført – og mange av dem er underholdningspreget.

Flere tradisjonelle tevlinger lever fortsatt i beste velgående, som for eksempel eksteriørbedømming, spekematanretning og bløtkakepynting.

Norges Bygdeungdomslag deler ut totalt 40 NM-titler i året, og kårer også vinnere i mange andre NBU-mesterskap – de fleste på Landsstevnet, som er en tradisjonsrik bygdefestival.

Festivalstemning

Bygdefestivalen er også en arena for fest og moro, konsertopplevelser og sosialt samvær. Her bor ungdommer fra hele landet i campingvogner i fem dager og skaper en god sommeropplevelse sammen.

Til nå har 1500 ungdommer kommet til Landsstevnet, og flere er ventet til helga. Festivalen blir arrangert hvert år for medlemmer av Norges Bygdeungdomslag – en organisasjon med over 7.000 medlemmer som jobber for levende bygder, blant annet gjennom politisk påvirkning og sosiale og kulturelle aktiviteter.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00