Det forteller fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) fra Hedmark til HA, etter at den første runden med forhandlinger mellom fylkene ble gjennomført på Biri torsdag.

– Så lenge det er vedtatt at Fylkesmannen skal holde til på Lillehammer, må sentraladministrasjonen til fylkeskommunen være i Hamar. Det har vi vedtatt i fylkestinget i Hedmark. Det må være en balanse, understreker Gjestvang.

Men foreløpig er tonen god i forhandlingsutvalget, som består av tre politikere fra Hedmark, og tre fra Oppland.

Fra Hedmark stiller i tillegg til Gjestvang, også Rune Øygarden (H) og Per-Gunnar Sveen (Ap). Oppland sender Aud Hove (Sp), Even Aleksander Hagen (Ap) og Kari-Anne Jønnes (H).

– Jeg opplever at vi har en oppgave, og det er å finne ut av dette sammen. Vi er sammen interessert i å finne fram til det som er det beste for hele det nye fylket, sier Sp-politikeren.

– Hva tror du vil bli de mest krevende tingene å bli enige om?

– Vi ser at navnet skaper mye engasjement, og det tenker jeg er bra. Så er det selvsagt spørsmålet om hovedsetet for sentraladministrasjonen, og om hvor mange plasser det skal bli i det nye fylkestinget. Alt er for så vidt krevende. Det er mye som nå er to, som skal bli til en felles kultur, svarer Gjestvang.

Den første forhandlingsrunden gikk i hovedsak med til å se på hvordan de to fylkene er organisert hver for seg per i dag. Der er det forskjeller.

– I utgangspunktet har vi en ganske ulik organisering i de to fylkene, fastslår Gjestvang.

De har også avtalt datoer for de neste møtene. 15. og 16. november møtes de på Hoel gård på Nes, og 28. november samles de på Atlungstad i Stange.

Forhandlingsutvalget skal i løpet av året ha klare en rekke innstillinger for flere saker, som et felles fylkesting for Hedmark og Oppland skal ta stilling til i begynnelsen av januar.

– Vi har en ambisjon om å bli enige selv, slik at ikke Kommunal- og moderniseringsdepartementet må overstyre oss, forteller Aasa Gjestvang til HA.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.