Ved Elverum sykehus har man en stund fryktet at nyfødtintensiven og barne- og ungdomsavdelingen blir flyttet til Lillehammer.

Fredag var det ny utvikling i saken. 

- I dag fikk vi beskjed om at de nå står igjen med tre forslag som vurderes. Og i alle tre ligger det inne at nyfødtintensinven og barne- og ungdomsavdelingen i Elverum flyttes til Lillehammer, sier Lena Jordan som er sykepleier på barne- og ungdomsavdelingen på Elverum sykehus og en av aksjonistene i Facebook-gruppen "Bevar Neo, Føde/Gyn og Barn Elverum!". 

Hun understreker at det fortsatt er på forslagsnivå, men at de føler det går én vei etter den nye utviklingen i saken. 

Vil kjempe

- Vi kjenner nå at vi har kniven på strupen. Mange er redd for jobben sin. Det er én ting. Verre er det at tilbudet til barn og unge forsvinner. Hedmark vil bli stående uten et fullverdig tilbud til denne gruppen, sier Jordan, og legger til at man vil gå mange steg tilbake ved å flytte avdelingene til Lillehammer. 

Hun forteller at mange opplever det som dramatisk, når avdelingene er involvert i alle tre forslagene. Hun understreker at de ikke gir seg uten kamp. 

- Vi vil mobilisere nå. Det vil bli fakkeltog og underskriftskampanjer, og vi vil jobbe mot politikere. Vi gir oss ikke uten kamp, sier hun. 

Ap reagerer kraftig

Også Hedmark Arbeiderparti reagerer kraftig på at Hedmark kan bli stående uten sykehustilbud til barn og unge.

– Dette må stanses, sier leder Per-Gunnar Sveen og nestleder Bente Elin Lilleøkseth i Hedmark Arbeiderparti til HA fredag.

I en pressemelding forsikrer de om at de vil ta opp saken med Aps rikspolitikere i helga. 

- At Hedmark skal stå uten sykehustilbud til barn og unge, kan vi ikke akseptere. Alle andre fylker har slike tilbud, og tatt i betraktning Hedmarks størrelse og utstrekning er det helt uforståelig at vi ikke skal ha sykehustilbud til barn og unge, sier Sveen. 

Har personlige erfaringer

Lilleøkseth har personlige erfaringer med viktigheten av solide sykehustjenester i Hedmark.

– Jeg bodde på Elverum sykehus i flere måneder etter en altfor tidlig fødsel. Det var virkelig kritisk. Å ha gode sykehustjenester i nærheten er helt uvurderlig både for nyfødte og for barn og unge med sykdommer som krever oppfølging over tid. Det har vi i dag, og det skal vi jammen ha i framtida også, sier hun.

Hun er helt klar på at det er uakseptabelt for Arbeiderpartiet med en slik nedleggelse. 

– Selvsagt skal Hedmark ha sykehustilbud til barn og unge. Vi er Norges tredje største fylke, og det er helt nødvendig at vi slår ring om sykehustjenestene våre. Arbeiderpartiet kommer ikke til å akseptere en slik nedleggelse, sier hun.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.