Saken om Stange-politikeren og stortingsmannen fra Høyre har vokst i omfang og alvorlighetsgrad helt siden han plutselig onsdag kveld skrev på Facebook at han hadde besluttet å trekke seg som leder av Unge Høyre med umiddelbar virkning.

"Det kan være utfordrende i en ungdomsorganisasjon, når man går fra å være en av mange medlemmer, til selv å være en av de som er litt eldre og har mer fremtredende verv. Jeg innser at jeg ikke har vært bevisst nok på den rolleendringen i sosiale settinger", skrev han blant annet.

Han skrev også at det ikke hadde kommet noen varsler mot ham.

I følge Aftenposten hadde det kommet varsler på Riise, men de var bare ikke bragt videre i systemet fra Unge Høyre.

Til tross for at det dukket opp mange nye varsler og episoder etter at trakk seg,  uttalte likevel leder i Hedmark Høyre, Lise Svenkerud fredag at hun fortsatt hadde tillit til Riise.

Så dukket en enda mer alvorlig sak opp.

Fredag kveld omtalte Aftenposten en episode fra 2014 hvor Riise da innrømmet at han hadde sex med en 16 år gammel jente på et Unge Høyre-arrangement og hvor jenta sa følgende til Aftenposten.

– Jeg ønsket ikke seksuell omgang med ham. Jeg var veldig, veldig beruset. Jeg var ikke i stand til hverken å si ja eller nei til ham. Jeg var veldig beruset og jeg husker veldig lite av hva som skjedde, forteller jenta til avisen.

Selv sa Riise følgende om episoden til Aftenposten: «Det stemmer at vi begge hadde drukket og at vi hadde sex. Det skulle aldri ha skjedd og jeg beklager. Utover det henviser jeg til Høyres generalsekretær, John-Ragnar Aarset. 

Senere har Riise ved flere anledninger skrevet melding om at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene som er gjengitt av media.

Taushet

HA har forsøkt å få tak i Svenkerud hele lørdag for å få en kommentar om hun fortsatt har tillit til Riise og om han i det hele tatt kan være medlem av partiet etter det som har kommet fram. 

"Hedmark Høyre kommer med en uttalelse i løpet av dagen. Ber om forståelse for at dette er mye å ta inn, og vi må håndtere de internt først", skrev hun i en tekstmelding.

Heller ikke leder for Høyres kvinneforum i Hedmark,  Anne-Mette Øvrum ville svare på de samme spørsmålene.

"Jeg viser til pressemeldingen som Høyre sentralt har sendt ut (på fredag red.anm). Generalsekretær John-Ragnar Aarset håndterer nå denne saken, og spørsmål rettes dit. Jeg har ingen andre kommentarer enn det jeg allerede uttalte til NRK torsdag, om at dette kom svært overraskende på meg, og at jeg ikke har mottatt noen varsler på noe tidspunkt", skriver hun i en SMS.

HA har også lørdag forsøkt å få en uttalelse fra generalsekretær Aarset og spurt om det kan være aktuelt å starte en ekskluderingssak mot Kristian Tonning Riise, men han har ikke svart på vårt spørsmål via SMS.

Også andre Høyre-profiler er tause i denne saken.

Hamars varaordfører Knut Fangberget svarer kun "ingen kommentar"  når vi spør om hva han tenker om saken og om det som kom fram i Aftenposten.

Pressemelding

Lørdag kveld sendte Hedmark Høyre ut en pressemelding om saken:

I den står det:

"Det har vært en alvorlig utvikling i saken om Kristian Tonning Riise de siste dagene. Høyre har mottatt flere varsler etter Riise trakk seg som leder, også om andre.

Hedmark Høyre ser svært alvorlig på utviklingen i saken om Kristian Tonning Riise. Dette er et alvorlig tillitsbrudd.

Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette medfører for Tonning Riise, det blir opp til Høyre å vurdere dette ut fra partiets retningslinjer. 

Høyre skal være et trygt parti for alle, og det er en selvfølge at det er hensynet til varslerne som skal komme først.

Høyre sentralt, som har ansvar for oppfølgingen snur nå hver stein og vil iverksette tiltak for å hindre at noe lignende skjer igjen. 

Dette er først og fremst trist for de jentene som er rammet. Høyre skal være et trygt parti for alle."

HA har forsøkt å komme i kontakt med Kristian Tonning Riise, men han svarer ikke på våre henvendelser.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.