«Jeg vet hvordan du har det», sa jeg trøstende da jeg ankom gårdsplassen – og klappet ham på skulderen. «Dårlig tid. Skal rekke innom tre hus til», mumlet den mutte tenåringen bak det hvite skjegget. Han hadde nok mest lyst til å slenge beina på bordet og ta seg en iskald vørterøl, men da hadde nok barna blitt fryktelig skuffet.

Apropos skuffelse – og øl: Gjennom oppveksten har man opplevd ganske mange ulike nissetyper på julebesøk. Jeg husker en noe spesiell kar som besøkte oss midt på 90-tallet. Han luktet øl og var veldig ivrig etter å ha oss ungene på fanget. I ettertid har jeg stusset over at han sjanglet ut og kjørte vekk i naboens Saab 900, men nok om det.

En annen gang skulle tante i nord være nisse. Det endte med så mye bannskap og latterkrampe at hun slo hodet borti peishylla, ramlet oppi sin egen sekk – og kom seg ikke ut igjen før onkel Herbert fikk sprettet den opp med samekniven han alltid hadde med seg i sosiale lag.

I fjor var det min tur til å være nisse. Tre familier ble besøkt, og suksessen lot ikke vente på seg. Belønningen ble formidabel: En boks juleøl og to flasker vin som takk. Full av entusiasme opprettet jeg enkeltmannsforetaket «Nådeløs Nisseservice», slik at jeg kunne profesjonalisere driften og etter hvert tjene fete penger.

Dessverre begynte driften å dabbe av allerede i romjula, så i januar ble det tur til skifteretten og tvangssalg av både skjegg og et par illeluktende reinskinnstøfler i størrelse 48.

«It’s hard to be a nissemann», sa folk gjennom store deler av 90-tallet. Jeg kan skrive under på at det fortsatt gjelder den dag i dag.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00