Kommunestyret i Hamar skal 25. april vedta sin nye kommuneplan.

I høringsforslaget utfordret kommunen jordvernet med blant annet å foreslå nedbygging av Vien gård, og dyrka mark på Ridabu og Øvre Vang. Det utløste et haggel av innsigelser fra Fylkesmannen i Hedmark.

Harme i Hamar

I Hamar har det over noe tid vokst fram en oppfatning av at Ringsaker mye lettere får omdisponere dyrka mark til byggeområde.

At assisterende fylkesmann Anne Kathrine Fossum i HA 2. mars prøvde å forklare behandlingen med at Ringsaker kommune var mye flinkere enn Hamar til å involvere Fylkesmannen tidlig, satte det sinnene i kok på Hamar-sida.

Ikke referater

HA har forespurt Fossum om innsyn i referater mellom Ringsaker kommune og Fylkesmannen vedrørende Ringsakers kommuneplan. Fossum viser til Hedmark fylkeskommunes regionale planforum, hvor det er journalført fem møter hvor Ringsakers kommuneplan var et tema.

Det har også vært møter direkte mellom Fylkesmannen og Ringsaker kommune, men her er det ikke ført referater, bekrefter Fossum overfor HA.

– Bryter

Dette reagerer rådmann Bjørn Gudbjørgsrud i Hamar kommune på.

Han viser til forvaltningslovens paragraf 11 som krever at det skal nedtegnes opplysninger fra muntlige konferanser.

– Det er alminnelige forvaltningsmessige prinsipper, at man dokumenterer i form av referater hva som kommer fram i slike møter. Særlig fordi det ser ut til at det legges føringer som rent faktisk har betydning for kommunens handlingsrom i den etterfølgende behandlingen av plansaker. Jeg er derfor av den oppfatning at fylkesmannen bryter god forvaltningsskikk når denne typen møter ikke er dokumentert. Det er lite tilltvekkende og beklagelig, mener Gudbjørgsrud.

DEMOKRATISK PROBLEM

Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud mener det er et demokratisk problem at Fylkesmannen synes å ha lagt seg på en praksis hvor de inngår avtaler og avgjør saker i lukkede rom. Fylkesmannen i Hedmark har ikke ført referater over møter de har hatt med Ringsaker kommune om deres kommuneplan.

– Et demokratisk problem, mener Gudbjørgsrud.

- SNAKK GIR GJENNOMSLAG

Han synes det dessuten er urimelig at den som snakker mest med fylkesmannsembetet, får mest gjennomslag.

Hamar kommune har også har dialog med Fylkesmannen på administrativt nivå etter høringsperioden på ny kommuneplan. Det er ikke ført referater fra disse møtene heller.

Rådmannen har fremmet forslag om en delvis omdisponering av Vien gård for å blidgjøre Fylkesmannen, uten at det førte fram.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.