I perioden fra 2007 til 2016 omdisponerte Ringsaker kommune 1.629 mål med dyrka mark til andre formål. I samme periode omdisponerte Hamar kommune knapt en fjerdedel så mye, nemlig 372 mål dyrka mark.

Stange omdisponerte 736 mål, og Løten kommune 367 mål.

Vil selge

Når samtidig de samme kommunene resolutt har avvist Hamar kommunes ønske om sammenslåing, kommer forslaget om å omdisponere Vien gård fra dyrka mark til kombinert nærings- og boligformål opp på bordet. Det er snakk om 300 mål.

Grunneierne på Vien gård har lenge ønsket å omdisponere den store og svært sentralt beliggende gården ved Vien-krysset langs E6.

Regionale funksjoner

I forslaget til ny kommuneplan heter det at Vien gård skal få virksomhet med regionale funksjoner som gir stor positiv samfunnsnytte.

Ordinær handelsvirksomhet skal i utgangspunktet ikke tillates, men forretninger som forhandler større varegrupper og som kan tilføre et tilbud som ikke er dekket ellers i regionen kan vurderes. Det er ikke konkretisert hvilke forretninger dette kan være.

Dessuten nevnes helsehus og ny brannstasjon dersom det østlige jernbanealternativet velges, og boliger i randsonen mot Smeby.

– Presset øker

Formannskapet vedtok å legge ut forslaget som rådmann Bjørn Gudbjørgsrud har fremmet i sin helhet og kun med et par mindre endringer.

Miljøpartiet De Grønnes Katrine Aalstad som tidligere har vært svært kritisk til nedbygging av Vien gård, hadde meldt forfall og var ikke til stede.

Varaordfører Knut Fangberget (H) er positiv til ambisjonene i den nye kommuneplanen.

– Det vil gi Hamar den veksten vi trenger. Det blir diskusjon særlig om Vien, men når det ikke ble kommunesammenslåing øker det presset på at Hamar må ordne opp innenfor egne grenser, sier Fangberget.

Høringsperioden starter med et folkemøte på Gregers 1. november.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.