Han slår seg ned i en sofa i biblioteket på Nes barneskole, og gir et bilde av en smilende, åpen og trygg kar. Han er på jobben. Her møter han hver dag, og er med i undervisningstimer og følger opp 1. og 2. trinn både på skolen og på SFO. Om under ett år har Aleksander Petrud Stenberg (22) fra Nes fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.

Han har framtida foran seg, men det kunne sett annerledes ut.

– I verste fall kunne jeg sittet hjemme uten noe å gjøre, og ikke visst hva jeg skulle bli, sier nesningen.

– livet forandret seg

Vi går tilbake til 2013. Etter bare et halvt år bak pulten, slutter Aleksander på service og samferdsel på Ringsaker videregående skole. Det er hans andre forsøk på å finne et fag som interesserer ham. Han er demotivert, sliter med teori og må i tillegg hanskes med dysleksi og sukkersyke. Han vet ikke hva han skal bli. Han går hjemme uten en framtid.

Les også: Det ligger an til at over 400 elever ikke får karakter som følge av fravær

Så snur det. Han blir med i tilbudet «Finn din vei», som HA omtalte lørdag, og som Hedmark fylkeskommune nå vurderer å redusere. Tilbudet tar sikte på å hjelpe ungdom mellom 15 og 21 år tilbake på skolebenken eller inn i arbeidslivet.

– Etter at jeg begynte der, så forandret livet seg helt. Det var en lettelse. Uten «Finn din vei» hadde jeg ikke vært her i dag. Jeg hadde fortsatt slitt, og stått uten utdannelse, sier Aleksander.

vil jobbe med barn og unge

For gjennom tilbudet fikk han muligheten til å komme ut i forskjellig arbeidspraksis. Alt falt på plass den dagen han spaserte inn i en barnehage.

– Da visste jeg at jeg hadde lyst til å jobbe med mennesker. Jeg er en sosial person, sier Aleksander.

Les også: Unge vil bli kvitt bygdedyret

Så han begynte på helse- og oppvekstfag. I tillegg fikk han tilbud om å bli ringevikar i barnehagen. Puslespillet gikk endelig opp, og det at han hadde muligheten til å koble teorifagene med praksis, hjalp ham igjennom. Nå er han ti måneder unna et fagbrev.

– Det var bra at jeg kunne gjøre noe annet enn å sitte ved pulten, og lese og skrive om hva jeg kunne bli. Jeg fikk tilbake tryggheten og selvtilliten. Nå vet jeg hva jeg skal gjøre, forteller Stenberg.

– de fleste har et talent

Han forteller om mange likesinnede som fikk tilsvarende hjelp gjennom «Finn din vei». Derfor mener han det er synd at Hedmark fylkeskommune nå vurderer å kutte i støtten til tilbudet.

– Det er rart. Det vi egentlig trenger, er flere folk til å få ungdom på riktig veg, sier nesningen.

Han tror generelt at mange skoletrøtte elever kunne hatt godt av å bli introdusert for arbeidslivet på et tidligere tidspunkt. Slik det er nå, opplever han at mange velger en linje på videregående skole uten å være klar over hva de skal bli.

– Mange tar avgjørelsen på et lite grunnlag. Det er kanskje 2–3 bedrifter som er innom på ungdomsskolen, og forteller om seg selv. Alle burde prøve å være ute i arbeidspraksis. Det er veldig fort gjort å kaste seg inn på ei linje, sier Aleksander.

Og som historien om han selv forteller, tror han at det er et håp for alle. Det gjelder bare å hente det fram.

– De fleste har et talent. Hvorfor ikke utvikle det talentet i stedet for å dytte på dem noe annet? Vi bør jobbe for at elever skal ha det bra på skolen. Vi må vinkle dem inn på riktig veg, mener 22-åringen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.