Mandag ettermiddag lå de to ungdommene og slappet av på stranda i Nea Makri, noen kilometer nordøst for Athen by. Plutselig dukket det opp et brannhelikopter som hentet slokkevann i havet.

Ungdommene ble bekymret og beveget seg tilbake mot hotellet. Der så de masse tykk, svart røyk velte fram fra området rundt.

Eksplosjoner

- Vi skyndet oss og pakket koffertene våre. Brannalarmen på hotellet startet veldig sent, så da vi skulle evakuere var hele korridoren røyklagt, sier Lien.

– Vi så flammer i både skog og bygninger. Det eksploderte fra både biler og hus, fortsetter han.

Lien sier det var fortvilende å ikke få noen gode instruksjoner fra hotellpersonalet, og at flere av gjestene valgte å flykte ut i havet for å slippe unna flammene.

– Vi dukket under vann for å gjøre oss våte i håret. Det brant bare 20 meter unna oss, så vi måtte unngå glør i lufta.

Ute i vannet ble det raskt mørkt - både på grunn av skumring og røyk. I flere timer sto hotell- og badegjestene der ute i vannet i påvente av å bli reddet.

 Var dere redde?

– Ja, veldig redde. Vi ringte nødnummeret, men fikk ikke noe særlig hjelp. Det var helt mørkt og ingen båter å se. Vi var forberedt på å måtte være der i et helt døgn. Først i to-tiden natt til tirsdag ble vi reddet opp av en politibåt, sier Lien.

Ungdommene ble deretter fraktet til en større båt hvor de og mange andre ble tatt hånd om.

Må på sykehus

I havnebyen Rafinha ventet helsepersonell og busser som fraktet de evakuerte videre inn til hovedstaden.

Da HA ringte Lien ved 09.30-tiden var han og reisefølget i trygghet på et hotellrom i Athen.

 Hva skjer nå? Prøver dere å komme dere hjem?

– Vi skal først på sykehuset nå snart. Vi må se an helsa siden vi har pustet inn mye røyk.

Lien sier ungdommene har kontaktet familien hjemme i Norge for å fortelle siste nytt.

– Vi føler oss trygge nå, men vi avventer hva som skjer videre, sier Lien.

– Klærne vi har på oss er de samme vi hadde på under hendelsen, forteller Bjørk Margrete Ellingsbø ved 10.45-tiden.

Minst 49 døde

Voldsomme skogbranner ved Athen har tatt minst 49 liv. Mange av ofrene ser ut til å ha vært familiemedlemmer som holdt rundt hverandre da de døde.

Vind av storm styrke, ekstrem tørke og høye temperaturer fikk flammene til å spre seg svært raskt nær den greske hovedstaden mandag kveld.

Morgenen etter bekreftet myndighetene at minst 49 mennesker er omkommet.

26 døde ble funnet tett inntil hverandre i hagen til en villa i landsbyen Mati, nær sjøen, ifølge gresk Røde Kors. Flere av dem ser ut til å ha vært familiemedlemmer som holdt rundt hverandre idet de døde.

I tillegg er tre kvinner og et barn blitt funnet døde i sjøen, trolig etter å ha forsøkt å flykte fra flammene.

Vinden snudde

Myndighetene opplyser at 156 voksne og 16 barn er skadd, i tillegg til de omkomne. Det fryktes at dødstallet vil stige ytterligere når flere utbrente boliger og biler blir undersøkt.

– Vinden snudde og kom mot oss med en slik styrke at den raserte kystområdene i løpet av minutter, sier ordfører Evangelos Bournous i havnebyen Rafinha.

Rafinha ligger øst for Athen i et populært turistområde, rundt 40 kilometer fra den greske hovedstaden. Rett nord for Rafinha ligger Mati.

– Her er det dessverre flest skadde, og også flest døde – folk som ikke klarte å flykte og ble fanget i hjemmene sine eller i biler, sa talsperson for myndighetene Dimitris Tzanakopoulos natt til tirsdag.

Tre danske turister som var savnet, var på morgenen funnet i god behold. Til sammen 39 dansker er evakuert fra et hotell nord for Rafinha, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Unntakstilstand

Myndighetene i Hellas har erklært unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Athen, og sent mandag returnerte statsminister Alexis Tsipras fra et besøk i Bosnia for å kunne overvåke situasjonen.

– Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjoner, sa statsministeren, som ifølge nyhetsbyrået DPA antydet at brannene kan ha blitt påsatt.

Tirsdag morgen opplyste Miltiadis Mylonas, visedirektør i ambulansetjenesten, at dødstallet er ventet å fortsette å stige.

– Det kom overraskende på folk, og det skjedde veldig fort. I tillegg brøt brannene ut på så mange fronter, og alt dette er faktorer som har gjort situasjonen ekstremt vanskelig, sier Mylonas.

Hjelp fra EU-land

Skogbranner er ikke uvanlig i Hellas, men ekstrem tørke og kraftig vind har ført til at flammene spredte seg raskt i bartrær. Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Athen.

Brannfly, helikoptre, flere titall kjøretøy og 600 brannmannskaper har deltatt i slokkingsarbeidet, og forsterkninger er sendt fra hele Hellas. I tillegg har Frankrike, Tyskland og andre EU-land bistått med fly og mannskaper.

Brannfolk er blitt sendt fra andre europeiske land samtidig som EU organiserer sin største slokningsinnsats noensinne i Sverige. Også her har ekstrem tørke og varme bidratt til spredning av skogbranner.

En brann utenfor Ljusdal i Gävleborgs län er den største skogbrannen i Sverige i moderne tid. Svenske myndigheter frykter det kan ta lang tid før all ilden er slokket.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00