I dag holder formannskapene i Hamar, Ringsaker, Løten og Stange felles møte i Fylkeshuset på Hamar. Perspektivet er fremover, samtidig som man skal bli orientert om og diskutere viktige saker som pågår i Innlandet akkurat nå. Som sykehusstruktur og sammenslåing av fylkene.

Men først ut på talerstolen var forsker Eivind Merok fra Østlandsforskning. Han hadde med beregninger fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som viser at hvis Hamarregionen utvikler seg i forventet takt på linje med andre byregioner, så kan vi bokføre 15.000 nye innbyggere innen 2030.

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) spurte forsker Merok om det beste var om hver enkelt kommune fokuserte på seg selv, eller om man bør ha et godt samarbeid over kommunegrensene. Svaret var klart:

– Dere representerer en tett sammenvevd bo- og arbeidsregion. Det er sammen dere er gode. Folk vil flytte, bo og jobbe på kryss og tvers av grensene. Gevinster vil man oppnå ved felles tiltak , sier Merok.

dette bør man gjøre

Til HA utdyper forskeren noen flere tiltak han mener Hamarregionen bør gjennomføre for å få størst mulig vekst de kommende årene.

Han refererer til at mange bedrifter rapporterer om økte kompetansekrav i næringslivet, og mener Innlandet må svare på det.

– Utdanningene må være tettere knyttet til næringslivet i regionen. Det er mye å vinne på et tettere samarbeid med de regionale høgskolene, sier Merok, som under foredraget henviste til tall som sier at seksti prosent av de som utdannes ved høgskolene, også bosetter seg i regionen.

– Hvis vi skal styrke næringslivets omstillingsevne, må man også bli flinkere til å gi relevante utdanningstilbud til de som allerede er i jobb, legger han til.

må lokke attraktive bedrifter

Forskeren mener det også må jobbes hardt for å lokke bedrifter i sterke vekstbransjer til å etablere seg på Hedmarken. Bedrifter som også bidrar til forskning og utvikling, og Merok peker på en bransje hvor man allerede er langt fremme:

– Blant IT-bedriftene og bioteknologimiljøene i Hamarregionen, er det bedrifter som utvikler grunnleggende ny teknologi, sier han.

hamarregionen er lokomotivet

Forskeren viste også frem tall som viser at Hamarregionen vokser sterkest i Innlandet, sammenlignet med Gjøvik- og Lillehammer-regionene. Han fortalte også at det er i de mellomstore byregionene en forventer sterkest befolkningsvekst i i Norge i årene som kommer. Distriktene er taperne.

– Det er en bekreftelse på at utviklinga er veldig bra her. Veldig ofte er det statistikken for Hedmark vi får se, og utviklinga i Hamarregionen drukner ofte i den statistikken. Derfor er det fint å få opp statistikk som kun gjelder Hamarregionen, sier Hamar-ordfører Einar Busterud til HA.

Men han innrømmer at man i Hamar må bruke tid på å finne plass til flere mennesker.

– Det er klart, at for Hamar sin del er utfordringen å finne tomter og plasser å bosette folk, sier Busterud.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.