• SKISSE: Slik er den foreløpige planen for den nye uteserveringen. For å knytte uteserveringen til forretningen, har designeren, Torun Holt Jensen, tegnet inn et forslag til gatekunst. (Dette er bare en illustrasjon).

Uteservering med pergolaer, beplantning og gatekunst som spiller på bøker og kafé mellom Gravdahl og uteplassen på Østre Torg. Det er grunntanken bak uteserveringen som skal kunne gi plass til 50 personer. Daglig leder for Gravdahl, Grethe Bakke, mener dette markerer en ny giv for Gravdahl som i juni faktisk fyller 80 år.

– Vi har hatt uteservering i ni år, men det har bare vært bord og stoler innenfor en avgrensning mot torget. Nå vil vi gjøre det mye koseligere, for vi vil vise at vi satser på sentrum, sier Bakke.

Detaljene i planen er ikke helt på plass, men målet er å kunne åpne den nye uteserveringen til 17. mai.

Innendørs vil Gravdahl fortsette som nå, med bokhandel og kafé i fint samspill.

Følger opp sentrum

Grethe Bakke er godt fornøyd for den velviljen Gravdahl har møtt i kommunen for planene. I kommunen er de på sin side veldig glad for det initiativet Gravdahl har tatt for å lage det triveligere i sin del av sentrum. Dette kan vise seg å være første skritt i en oppfrisking av sentrum.

– Det er litt tidlig i planleggingen ennå, men i første omgang skal vi gjøre noen endringer i gågata. Her ser det litt rufsete ut, så vi har bestemt oss for å bytte ut benker, søppelspann og belysning i første omgang, samtidig som vi skal gjøre grep for å bedre framkommeligheten for alle som bruker sentrum, sier Kari Reistad. Hun er konstituert i den nyoppretta stillingen som leder av bydrift. Kommunen har slått sammen avdelingene for park- og idrett, samt vei og parkering. Sammen med kulturetaten, Hamar sentrum og infoavdelingen i kommunen skal sentrum og aktiviteter i sentrum følges opp bedre.

– Målet er å serve sentrum bedre enn tidligere, ikke minst når det gjelder å koordinere alt som skjer i byen, for eksempel regelmessige kulturarrangementer. Publikum må vite at det skjer ting i sentrum, sier Reistad.

Hun er veldig glad for at Gravdahl nå viser vilje til å gjøre det fint foran forretningen sin, men hun understreker at dette ikke betyr frislepp for alle i sentrum til å gjøre som de vil. Hensyn til blant annet varelevering, framkommelighet og estetikk gjør at kommunen alltid vil vurdere forslag som kommer.

SKAL FRISKES OPP

Den nye sammensetningen i kommunen skal også se på utviklingsmuligheter på Østre torg, og ikke minst de mulighetene som ligger på linja mellom Østre Torg og CC.

– Vi har bare såvidt kommet i gang, og vi vet ikke omfang eller når det kan står klart. Men vi vet at det er vilje og penger til å gjøre endringer, sier Kari Reistad.

Stillingen som leder for bydrift blir for øvrig utlyst i disse dager.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00