Flertallspartiene i Hamar kommunestyre (By- og bygdelista, Høyre, Venstre, Sp og Miljøpartiet De Grønne) har forpliktet seg på å prioritere jordvern. Da planprogrammet for kommuneplanen ble behandlet i kommunestyret før jul, stemte alliansen ned et forslag fra Ap om å åpne for å tilrettelegge for næring i sentrumsnære areaer som i dag er LNF-område (som for eksempel Vien gård).

Familievennlig

Gruppeleder Katrine Aalstad i Miljøpartiet de grønne vil verne matjorda for kommende generasjoner og mener veksten i Hamar må komme ved fortetting i dagens sentrum.

– Hamar Ap har ikke tatt innover seg det grønne skiftet og klimautfordringene. Det vi trenger i framtida er ikke mer bilbasert handel og flere satelitter, men Norges mest familievennlige bykjerne hvor folk kan gå fra bolig til jobb, sier Aalstad.

LES UTSPILLET FRA HAMAR AP HER

Kompakt byutviklin

– Men taper ikke Hamar kommune da vekst, og arbeidsplasser trenger regulerte næringsarealer?

– Veksten i arbeidsplasser har vært større i Hamar enn i Ringsaker de senere årene. Våre satsingsområder som er bioøkonomi, media og spill trenger ikke store varehus, men arbeidsplasser rundt kollektivknutepunkt. Arbeiderpartiet opererer med løsninger for en annen tid. Jernringen rundt Hamar by har bidratt til en kompakt byutvikling, som er positiv, mener Aalstad.

Intern uenighet

Stilt overfor en framtidig befolkningsvekst, mener Aalstad dyrka mark og matproduksjon er viktigere enn noensinne.

Internt i flertallspartiene er det uenighet, og Høyre står på linje med Ap, men var lojal mot samarbeidspartnerne i kommunestyret.

Ordfører Einar Busterud (BBL) sier at det må være en felles praksis for omdisponering av dyrka mark, og ikke en konkurranse.

– Jeg er for et sterkt jordvern, men er positiv til at dyrka mark kan tas i bruk til vital infrastruktur som skole og sykehus. Jo flere innbyggere, jo vanskeligere blir denne konflikten. Når det gjelder Vien gård konkret, er jeg avventende. Dette er ikke lett i det hele tatt, sier Busterud.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.