Lederen for frisklivssentralen i Hamar, Heidi Lønrusten Gundersen, har stor tro på at frisklivskurset «Ta styring» kan få stor betydning for dem som deltar.

Kurset starter 13. september, og det er fremdeles ledige plasser. I disse dager pågår det intervjuer med aktuelle deltakere. Totalt tas det inn 10–12 deltakere på kurset som er beregnet på personer mellom 25 og 45 år.

– Vi vet at det er mange som sliter med helseutfordringer, som gjør at de kanskje er ute av jobb og aktiviteter. De er slitne, det er mange diffuse helseplager, og mange som sliter med ledd- og skjelettplager. Det viktigste kriteriet for å få være med er at de viser motivasjon til å ta tak i sin egen situasjon, ta styringen, sier Heidi Lønrusten Gundersen.

LES OGSÅ: Slik er treningstilbudet i Hamar-området

- et Mål å kunne gå tilbake i jobb

Frisklivssentralene i Hamar, Stange og Ringsaker arrangerer disse kursene i samarbeid med Sykehuset Innlandet, avdeling Ottestad. Det er St. Olavs hospital i Trondheim som står bak ideen og opplegget for kurset, som går over seks kvelder.

I fjor ble det gjennomført et pilotprosjekt for å se hvordan kurset fungerer og om det har noen verdi. Ti personer deltok, og de svarte på en undersøkelse både da de startet og da de hadde avsluttet kurset. Deltakerne mener jevnt over at helsen er blitt bedre i løpet av kurset; det er færre fysiske og psykiske plager, de opplever mindre stress, har bedre søvn og har mer energi.

– Det er et klart mål at deltakere som er ute av jobb skal kunne gå tilbake i jobb, eller øke jobbdeltakelse hvis de er delvis sykmeldt. Vi bidrar med samtaler og lett trim i form av en gåtur eller enkle øvelser innendørs. De får møte andre i samme situasjon, men jobben, den må de gjøre sjøl, sier Heidi Lønrusten Gundersen.

LES OGSÅ: Alle må ut i aktivitet for å få sosialhjelp

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.