Kunstneren bak er den anerkjente billedhuggeren Knut Wold fra Stange, som jobber mye med monumentale steinskulpturer.

Wold var på Domkirkeodden dagen før Middelalderfestivalen, da han observerte at skulpturen hadde begynt å krenge, og varslet Domkirkeodden.

Manglet fundament

Steinskulpturen har nemlig aldri hatt noe støpt fundament, og avdelingsdirektør Magne Rugsveen ved Domkirkeodden sier til HA at det var hensynet til sikkerheten som gjorde at de for noen uker tilbake fjernet steinen.

– Vi skal sette steinen opp igjen, men vil bruke litt tid på å finne et nytt sted. Vi planlegger å bygge et nytt administrasjonsbygg og utstillingslokaler, og vil i den forbindelse finne et nytt sted til den, sier Rugsveen.

Stein i hodet

Det er lett å tenke seg at konsekvensene kunne ha vært store dersom steinen skulle bikke. Domkirkeodden er et mye besøkt museums- og turområde.

Steinskulpturen er nå lagt ned ved siden av stabburet ved siden av Storhamar-låven.

Rugsveen henviser til kunstneren på spørsmål om hvor lenge skulpturen har stått på Domkirkeodden.

Kjøpt inn i 1988

Wold opplyser til HA at skulpturen ble kjøpt inn av museet i 1988, etter at den hadde vært med på en utstilling i regi av museet.

– Har skulpturen noen sammenheng med pilegrimsleden som går over odden?

– Nei, det har den ikke. Jeg kalte skulpturen for «Lite fjell», men om den går under navnet pilegrimssteinen, gjør ikke det meg noe, sier Wold.

Det som er sikkert er at det skal støpes en sokkel når steinen skal settes opp igjen.

Domkirkeodden er i ferd med å utarbeide forslag til reguleringsplan for det nye administrasjonsbygget, og Rugsveen håper planen kan være godkjent i kommunen i løpet av året.

Plassering av steinen skal innpasses i den planen.

Foreløpig er det dermed uvisst når steinen kommer opp igjen, men det kommer til å ta noe tid. Tanken er å rive Hamarstua og bygge et nytt administrasjonsbygg med utstillingslokaler, kontorer og kafé der.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.