33-åringen fra Hamar trodde hun bare skulle på julebord i Hamar Rådhus med sine frivillige kolleger, men endte opp med å bli tildelt Frivilligprisen for 2016.

Ødegård er tilknyttet den frivillige organisasjonen Home Start Familiekontakten, som gjennom sitt arbeid i Hamar hjelper småbarnsfamilier med å takle en vanskelig livssituasjon eller en belastende periode.

For Ødegård er det inspirerende å bruke tiden på andre mennesker som trenger hjelp.

– Det tar bort energitapet man opplever i hverdagen ellers. Det fyller bare på igjen, sier Ødegård.

på familiens premisser

Frivilligprisen er et samarbeid mellom Hamar kommune og Hamar Frivilligsentral. Den tildeles årlig en person som har utmerket seg med frivillig og uegennyttig arbeid for sine medmennesker.

Og det var en tilfeldighet som gjorde at Ødegård ble tilknyttet Home Start i 2008.

– Jeg fikk tips fra en mor i barnehagen hvor jeg jobbet, om at dette kunne være noe for meg, husker Ødegård.

Siden har hun bistått mange familier, og hun kan bruke to til fire timer i uka over perioder på over et halvt år på en enkelt familie.

– Det som er viktig, er å være der for dem. La de få styre tempoet og aktiviteten. La familien få styre premissene, forteller Ødegård.

den gode naboen

Hun er selv opprinnelig fra Sandefjord, og opplevde da hun flyttet til Hedmarken i 2006, at det ikke var så lett å få kontakt med nye mennesker.

– Mange av de familiene vi treffer mangler et stabilt nettverk. Da kan vi være et viktig bidrag og være et standpunkt i hverdagen, sier Ødegård, som mener vi alle kan bidra til å lyse opp hverdagen til andre.

– Mennesker som bevisst viser at de bryr seg om andre, og som velger å bidra til at andre har det godt i hverdagen, er viktig. Men man må ikke være organisert for å gjøre det. Den gode naboen er også viktig, sier prisvinneren.

– Helt avgjørende

Prisutdeler Knut Fangberget mener de frivilliges innsats er uvurderlig.

– Det er helt avgjørende. Det er det som gjør Hamar til en god kommune, at noen kan gi av sitt overskudd til de som trenger det, sier Fangberget.

– Uansett hvor store de kommunale budsjettene er, så trenger vi den varmen og omsorgen som frivilligheten og de frivillige representerer, sier varaordføreren.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.