Oppvekst- og opplæringssjef gjennom mange år Anne-Grete Melby går av med pensjon til sommeren.

Det er ikke ennå avklart hvem som blir hennes etterfølger, men blir det en mann, blir det kun to kvinner igjen i rådmann Bjørn Gudbjørgsruds 10 personer store ledergruppe.

Færre kvinner

De to kvinnene er helse- og omsorgssjef Vigdis Galaaen og levekårssjef Anne Olen Aasen, mens de øvrige er menn i 40-50- og 60-årsalderen.

For ett år tilbake var fire av ti ledere i ledergruppen kvinner.

Når også både ordfører og varaordfører er menn, forsterkes bildet ytterligere.

Den synkende kvinneandelen på ledernivå bekymrer de politiske partiene. Alle de kvinnelige gruppelederne tok derfor opp dette i sist kommunestyremøte.

Ønsker mangfold

– Vi mener vi har en utfordring. Det er viktig at vi har et mangfold også i ledelsen av kommunen, både når det gjelder kjønn og etnisitet. Nå er det flest menn i samme alder, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet Grete Solli.

HA har talt opp kjønnsbalansen i rådmannens ledergruppe i de tre andre kommunene på Hedmarken. Stange kommer best ut, hvor halvparten er kvinner, mens i Ringsaker er seks av ni menn, og i Løten én kvinne av fem i ledergruppa.

– Tenke likt

Seniorrådgiver Frøydis E. Sund hos Likestillingssenteret mener rådmannen bør ta bekymringen de kvinnelige politikerne kommer med på alvor.

– Det er en god del forskning som viser økt produktivitet med mer mangfold i ledelsen av bedrifter. Noen sier at like barn leker best, men like barn kan også tenke veldig likt, sier Sund.

Kommunen står nå oppe i sin kommuneplanprosess, hvor mangfold og inkludering ligger an til å bli ett programområde.

– Dette må følges opp i praktisk handling. Ellers blir det bare fine ord, sier Sund.

Likestillingssenteret tilbyr bistand og rådgivning til virksomheter når det gjelder likestilling.

– Vi hjelper gjerne til dersom Hamar kommune trenger bistand med likestillingsperspektiv. Det er bare å ta kontakt, sier Sund.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.