Barnebibliotekar på Hamar bibliotek, Nalina Marie Lund, er imponert over leseinnsatsen. I fjor leste deltakerne «bare» 380.000 sider. Sommerles arrangeres over hele landet, og er ikke først og fremst en konkurranse for superlesere. Derimot er håpet at Sommerles skal være det lille pushet mange barn og unge trenger til å lese også om sommeren.

Glad i å lese

Og det har barna virkelig gjort. Totalt har 448 elever registrert seg på Sommerles, men av disse har 358 vært aktive, og det har vært ganske jevnt mellom gutter og jenter. Niåringene Jenny Azora Svendsen Flagstad, Jacob Tomter Alstad og Jonas Rykhus er glad i å lese og har til sammen lest 141 bøker, 14.352 sider, fra 1. juni og ut august.

– Jeg er bare glad i å lese, sier Jonas, som alene har lest 66 bøker i sommerleks-perioden. Han er mest glad i fantasybøker. Nå er han i gang med Ringenes Herre, men leser også leseløvebøker.

Serien om Kaptein Supertruse er favoritten til Jacob, og han vil gjerne lese alle de 12 bøkene. Jacob leste 29 bøker i sommer.

Jenny er i gang med «Hei, det er meg»-bøkene og synes de er kjempebra. Nå i sommer har hun lest 46 bøker.

– Jeg gjør litt andre ting også, spiller piano blant annet, forteller hun.

Trofeer

Sommerles-kampanjen har også ei digital side, der det blant annet legges ut et nytt kapittel i en fortelling annenhver uke. Her kan barna samle digitale trofeer etter hvert som de leser. Når de har lest mange bøker, kan de også få smågaver på biblioteket for innsatsen sin.

– Hjemme hos oss var vi litt skeptiske til at barna skulle belønnes for å lese, i stedet for at de skal bli glad i å lese. Men det har fungert veldig bra, sier mammaen til Jenny, Ingeborg Flagstad. Hun berømmer biblioteket for den jobben de ansatte gjør.

– Det er så god stemning her, og de ansatte er så flinke til å snakke med barna og komme med forslag til bøker de kan lese. Men det er veldig viktig at det er ansatte til stede der, sier Flagstad.

Etter årets Sommerles ligger Hamar på en 10. plass i Hedmark ut fra elevgrunnlaget, men ligger helt på topp i antall deltakere. Hedmark fylke ligger på en 9. plass med 18,6 prosent.

Totalt har 300 kommuner vært med i Sommerles. 58.963 barn har til sammen lest 686.492 bøker, og aller mest lest er «Gutta i trehuset med 13 etasjer».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00