Det er ikke på liksom når Hamar Naturskole inviterer til forskingsdager på Mjøsa. I forrige uke deltok rundt 200 elever fra 6.- og 7.-klasser på Hedmarken på andre del av vannforskingsopplegget til naturskolen.

Da Krøniken var på besøk, var det elever fra Breidablikk skole som var på tokt. Mens en del av elevene var ute på Mjøsa med charterbåten og tok vannprøver, var ei gruppe igjen i teltet på Tjuvholmen og lærte om vannmolekyler, om tetthet i vann og om pH-verdier. Og det var langt fra kjedelig:

– Se hva som skjer der, da!, hører jeg fra bordet til Varg Aleksander Pedersveen og Håkon Kristian Syverud. I reagensrøret har de hatt oppi både vann, matolje, melk og lampeolje, og alt lå pent og lagvis – helt til de helte oppi Zalo.

På bordet ved siden av sjekker Benedikte Austeng Andreassen, Johanna Wergeland Vedum og Emma Keller ph-verdien i vann, Ajax, melk, cola, oppvaskmiddel, iste og sitronsaft med skikkelig måleapparater.

Praktisk læring

– Ideen bak dette er at elevene skal få kunnskap via praktiske eksempler. Da lærer de på en helt annen måte enn når de bare leser om det. Gjennom prøvene vi tar i Mjøsa får de også en bevissthet omkring det som skjer med innsjøen. Det er greit å vite at det er herfra vi får vannet vårt og at vi må passe på, sier Hans Christian Johnson i Hamar Naturskole.

Elevene som er ute på Mjøsa bruker faktisk samme måleapparater som NVE bruker når de sjekker tilstanden i Mjøsa. Dagen avsluttes med at de får se eksempler på hva som lever i Mjøsa.

Begeistret

Lærerne som er med elevene denne dagen, er begeistret over tilbudet:

– Det er helt fantastisk! Vi har ikke mulighet for å gi elevene et slikt tilbud alene. De kan det og har utstyret, sier Pål U. Rønningen, lærer på Breidablikk skole. Han er veldig glad for at også skoler utenfor Hamar kommune kan få delta, og han håper at de som styrer budsjettene ser hvor stor betydning naturskolen har for alle elevene som kan benytte tilbudet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.