Hamar kommune har siden 2009 hatt sitt utviklingssenter for hjemmetjenester på Mørbo ved Finsalsenteret.

Enda lenger har Elverum og Stange kommuner hatt utviklingssenter for sykehjem.

Men fra i år har staten endret organisering, og besluttet at én kommune i hvert fylke skal ha ansvaret for et utviklingssenter som gjelder både sykehjem og hjemmetjenester.

Hamar i vertskapsrolle

I Hedmark har Hamar kommune fått vertsskapsrollen, mens Stange og Elverum kommuner går inn som samarbeidskommuner.

Det er tre stolte helse- og omsorgssjefer i de respektive kommunene HA møter.

Vigdis Galaaen i Hamar kommune, Tove Selnes i Stange og Aino Kristiansen i Elverum ser store muligheter i å sammen utvikle omsorgstjenestene til beste for brukere og pasienter.

Større fagmiljø

Mørbo på Finsal blir hovedbasen, men utviklingsarbeidet og forskningen som pågår i Stange og Elverum, skal fortsette der som i dag.

– Jobben skal fortsatt gjøres i ute på arbeidsplassene, men Mørbo blir en felles arena, sier Galaaen.

– Sammen skaper vi et større fagmiljø med en større tyngde, og det er kun positivt. Vi har tillit til hverandre, og felles mål, sier Selnes.

Forsknings- og utviklingsarbeidet som gjøres i de tre kommunene er i hovedsak finansiert av eksterne finansieringskilder.

Mange eksempler

– Kan dere nevne eksempler på utviklingsarbeid som har foregått i utviklingssentrene, og som har kommet pasientene til gode?

– Vi har forsket på og utarbeidet rutiner for sikker legemiddelhåndtering. Pasienter kan være innom mange steder i sitt forløp, og det er viktig å sikre at de får riktig medisinering. Trygg, lindrende omsorg i hjemmet er et annet eksempel, forteller Galaaen.

– Vi har jobbet med å redusere risiko for fall, sier Kristiansen.

Tanken med utviklingssenter er at også kommuner som ikke huser disse sentrene skal få tilgang til kunnskapen som kommer fram.

– Skal vi lykkes i Hedmark, er det lokale engasjementet avgjørende, avslutter Galaaen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.