13. juni starter en svært spesiell ankesak i Eidsivating lagmannsrett i Hamar.

En mann i 40-årene fra Hamar-området har fått sin niende dom for grove trusler og sjikane. Han inneholder høyst trolig norgesrekorden i antallet grove trusler mot ansatte i særlig domstolene, og truslene har rommet flere dommere i Hamar, i tillegg til kolleger av disse over store deler av landet.

Politiet har i årevis klødd seg i hodet over hvordan de skal greie å stoppe mannen, som fikk sin første dom i Hamar for trusler og sjikane tilbake i 2003.

Dommere i tingretten og lagmannsretten i Hamar er blant dem som har fått meget grove meldinger fra mannen.

UMULIG Å STOPPE

Mannen ble første gang dømt for trusler ved Hedmarken tingrett i oktober 2003. Han hadde drevet med omfattende sjikane, trusler og hærverk mot moren og stefaren til en gutt han hadde truffet i jobben sin ved en skole i Hamar-området. Tiltalte hadde blitt sint på foreldrene fordi de ikke lot sønnen på åtte år overnatte hos ham. Siden har det gått slag i slag. 

SPERRET INNE

Mannen har sittet i varetekt i en lengre periode, helt siden høsten 2015. Han ble da pågrepet og fengslet for en serie med trusler og sjikane mot blant annet dommere i en rekke norske domstoler – deriblant i tinghuset i Hamar – mot en kvinnelig advokat i Hamar, og mot en rekke andre personer.

Politiet har holdt ham i varetekt mens rettssakene hans har pågått.

GROVE TRUSLER

Meldingene han ifølge statsadvokatens nye tiltale skal ha sendt til dommere i norske domstoler inneholder et språk som HA ikke finner å kunne sitere ordrett. Mange av meldingene går ut på trusler om seksualisert vold.

En lagdommer i Eidsivating lagmannsrett har ifølge tiltalen fått melding fra mannen der det står at han vil skade eller drepe vedkommende. 

Det samme har en annen lagdommer i samme domstol som tidligere har varetektsfengslet mannen.

TORTUR OG VOLDTEKT

En kvinnelig advokat i Hamar har etter tiltalen fått tekstmelding fra mannen om at han skulle voldta og drepe henne.

Lignende trusler skal også et vitne som tidligere har vitnet mot ham i en straffesak ha fått.

Siktet i brannsak

Mannen var på et tidspunkt siktet for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor sommeren 2013.

Han ble sjekket ut av den saken, men samme sommer hadde han kommet med trusler mot tingretts-lederen og hans familie.

Bare uker etter brant huset til Svor ned, og to personer som var i huset natt til mandag 22. juli 2013 kom seg ut med knapp margin.

Mannen ble siktet fordi han skulle ha rettigheter mens politiet etterforsket ham, men det ble relativt raskt klart at det ikke var noe som pekte i retning av at han sto bak den mye omtalte brannen.

Mannen er nå i stedet vitne i saken mot den andre Hamar-mannen som står tiltalt for å ha tent på huset til Svor. 

Saken går i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.