Hamar Frivilligsentral, i samarbeid med Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hedmark og Hamar kommune, er i startgropa på et avlastningsprosjekt som de håper skal gå over flere år. Gjennom prosjektet skal frivillige kunne avlaste pårørende med ulike omsorgs- og praktiske oppgaver hjemme hos dem.

Leder for prosjektet er Helene Ottosson. Hun har arbeidet som sykepleier på sykehuset i Hamar siden 1998 og vet at behovet for støtte og hjelp til pårørende er stort.

– Ja, det er mange slitne pårørende der ute. Men det er viktig å understreke at de frivillige ikke skal overta oppgavene til helsepersonell. Derimot er vi på let etter mennesker som kan være et medmenneske, som har tid til å lytte og backe opp, og kanskje gjøre det mulig for den pårørende å komme seg ut og gjøre ærender alene, sier Helene Ottosson, som samarbeider med koordinatorer både innen kreft- og demensomsorgen.

Prosjektet er helt avhengig av en del frivillige, både unge og eldre. Hvis det ikke passer på dagtid, kan det likevel være behov for deg på kveld eller på helgetid. Ottosson lover at de frivillige skal føle at de får støtte i oppgaven de tar på seg. – Gjennom trivelige sammenkomster og sosialt samvær håper vi å få dem til å bli et team som føler at de bidrar sammen.

Alle de frivillige som inngår i prosjektet vil få et kurs over fem-seks kvelder der de får et innblikk i den oppgaven som venter. Målet er at kurset skal starte i slutten av januar, og håpet er at prosjektet skal være i gang før sommeren. Men det er helt avhengig av at de får inn nok frivillige.

– Det er klart, dette kan være en litt mer krevende frivillig-oppgave, men samtidig utrolig givende, sier leder for Frivilligsentralen, Anne Thingstad Eriksen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.