– Jeg skjemmes egentlig ikke av det, heller. Dette har jeg bygd opp selv fra grunnen av. For som du skrev i HA nylig så var Hymax i ruiner da jeg overtok.

Det sier Knut Tangen på telefonen fra Spania.

Der ferierer han i det han legger til at er en liten leilighet.I Hamar kjøpte han nylig tidenes dyreste Hamar-leilighet, øverst og litt tilbaketrukket på Teglgården 2, for cirka 10 millioner.

Bronse og SØLV

Knut Tangen snudde Hymax i Brumunddal fra konkurstruet tapssluk til en gullgruve.

I 2015 hadde han tredje høyeste inntekt i Hamar. Skattbar inntekt, altså etter fradrag, var på 13,3 millioner kroner.

Han hadde nest høyeste nettoformue: 84,3 millioner kroner. Siden reell formue er mye høyere – blant annet fordi eiendom og aksjer hos ligningsmyndighetene verdsettes mer forsiktig enn kontanter, så er Tangen reelt sett god for minst 100 millioner kroner.

Hat trick

Med tredjeplass på oversikten over betalt skatt – taballene trykkes ikke i HA – så inntar Tangen altså pallen i alle tre øvelser.

– Fornøyd, Tangen?

– Jeg vet ikke om jeg er så veldig fornøyd med å være på disse toppene – i alle fall ikke skattetoppen. At det går oppover på formue og inntekt er et resultat av at keg har bygd stein på stein. Skatten blir som den blir. Jeg skulle vel egentlig ha ønsket at jeg var flinkere til å drive med skatteplanlegging, sier Tangen til HA.

1,7 mill til formuesskatt

I fjor betalte Tangen personlig 4,4 millioner kroner i skatt. I tillegg ble Hymax – ett av Tangen-selskapene – skattlagt med fire millioner. Regner man med skatten fra de ansatte så bidrar Tangens virksomheter med skatt for langt over ti millioner kroner.

– Betaler du skatt med glede?

– Ja og nei. Høy skatt på høy inntekt er OK. Men det blir for mye i formuesskatt. Den alene ble på 800.000 kroner for min del. Det er like mye som jeg hadde i vanlig lønn fra Hymax. Dermed måtte jeg ta ut 1,7 millioner kroner i utbytte, som ble skattlagt, bare for å betale formuesskatten, sier Tangen og legger til:

– Jeg er litt forundret over at det er mange som ikke betaler noe skatt i det hele tatt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.