Etter at Hamar kommune gikk med millionunderskudd i 2014, ble det nytilsatt rådmann Bjørn Gudbjørgsrud første oppgave å få orden på økonomien.

Gliset var derfor bredt da Gudbjørgsrud og økonomistaben inviterte til pressemøte tirsdag for å orientere om resultatet for 2016.

Høyere skatteinngang

Årsaken til den store resultatforbedringen på to år, oppgir Gudbjørgsrud til å være god budsjettstyring, en høyere skatteinngang enn budsjettert (cirka 27 millioner kroner i fjor), god befolkningsvekst, et lavt rentenivå og et moderat lønnsoppgjør.

Samtidig er budsjett- og rapporteringsrutinene strammet opp. Samt at det i de to foregående årene har vært kuttet betydelige beløp i kommunens drift.

Ikke kretsmesterskap

Hele 146 millioner kroner foreslår rådmannen at blir avsatt til disposisjonsfond. Pengene skal brukes til egenkapital til framtidige investeringer.

Ringsaker kommune hadde i 2016 et netto driftsresultat på 115 millioner kroner.

– Ja, dette er litt bedre enn Ringsakers, men dette er ikke noe kretsmesterskap, sier Gudbjørgsrud.

Stram styring

De kommunale enhetene har alle bortsett fra to brukt mindre penger til sin drift enn budsjettert. De to som har overforbruk er helse og omsorgsavdelingen med 2,2 millioner kroner i merforbruk, og levekår med 3,5 millioner kroner (Nav, barnevern).

Ordfører Einar Busterud er i likhet med rådmannen godt fornøyd med både snuoperasjonen og fjorårets overskudd.

– Dette er kjempebra. Vi har ryddet i økonomien, og det vil jeg rose hele det politiske miljø og administrasjonen for, sier Busterud.

– Er det aktuelt å kutte i eiendomsskatten?

– Ja, det kan være rom for å vurdere det, sier Busterud.

Rådmannen foreslår at 5 millioner kroner av overskuddet brukes til sentrums- og næringsutvikling. Busterud kan for eksempel tenke seg å oppgradere og forskjønne Østre torg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.