På middagsmenyen har storfekjøtt tronet høyt den siste uka. Grunnen? Det er et motangrep mot Dagros.

Som ivrig bærplukker stryker jeg til skogs når sjansen byr seg. Paradiset ligger på Biri, innover og oppover, bak ei gammel grind. Det kryr av både krekling og blåbær, men det finnes et minus: En tallrik buskap på utmarksbeite.

Det er noen år siden jeg var vitne til at ei hersens ku stakk snuten ned i kreklingbøtta mi og gomlet i seg hvert minste bær, mens sikkelet rant som en brusende fjellbekk. Nå har Dagros igjen yppet til strid.

Det dinglet i bjeller mens jeg listet meg ut i bærskogen forleden. Yndlingsskråningen min hadde en gjeng kalver okkupert. Jeg kjørte isteden litt lenger innover, men uansett hvilken retning jeg så, skvatt det fram ei ku.

Jeg forsøkte å overbevise meg selv om at bærplukking er idyllisk, der jeg satt i ei tue. Det holdt hardt. Bjellelyden ble høyere; jeg ble redd. I visshet om at kyr på en dårlig dag kan bli direkte destruktive i tankegangen, ga jeg til slutt opp. Med hamrende hjerte krøp jeg inn i bilen, sammen med årets fangst: Tre desiliter blåbær.

Etter å ha kjørt et stykke nedover grusvegen, var det bråstopp. En hær av kyr sto på linje. De glodde sultent inn gjennom frontruta. Mens en av sjefskuas firbeinte venninner ga seg til å gni sin bleike tunge diagonalt over førervinduet, og en annen artsfrende ga høyre speil tidenes rengjøring, gjorde Dagros det som regelrett kan betegnes som hærverk: Hun strakte hals, la både hodet og den harde, skarpe metallbjella godt opp panseret, før hun satte i gang med noen akrobatiske bevegelser. Tusen takk.

Tre desiliter blåbær og en stygg ripe i lakken: Sånn ble årets utbytte. Syltetøyet ble spist med andakt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.