Spørsmålet er stilt til ordfører Einar Busterud (BBL), varaordfører Knut Fangberget (H) og jernbanepolitisk prosessveileder Stig Vaagan (V), som alle går inn for den østlige traseen. Spørsmålet er som følger; er det best at dobbeltsporet stopper før Hamar, dersom den godkjente traseen blir vest?

Øst i klar tet

Alt tyder på at den østre traseen vil få størst oppslutning i kommunestyret 21. desember, med 23–24 mot 16–15 stemmer for vest.

Likevel kan det skje at regjeringen lytter til instanser som Jernbaneverket, Hedmark fylkeskommune, Fylkesmannen i Hedmark og Statens vegvesen og setter lokalpolitikernes vedtak til side, og bestemmer at dobbeltsporet skal bygges langs en av de vestre traseene.

Pragmatisk ordfører

Ordfører Einar Busterud mener at det er det beste at det blir bygget dobbeltspor forbi Hamar uansett trasévalg, også om staten skulle beslutte vest.

– Man kan ikke stoppe store infrastruktur-utbygginger på grunn av lokal diskusjon. Samtidig med utbyggingen av dobbeltspor, må vi benytte anledningen til å gjøre det som er best mulig for Hamar i tillegg, sier Busterud.

– Hypotetisk

Varaordfører Knut Fangberget mener HA trekker opp en helt hypotetisk problemstilling.

– Dette er en problemstilling jeg ikke ser noen grunn til å forholde meg til nå. Jeg tror øst har størst oppslutning i kommunestyret, og jeg jobber for at øst blir vedtatt. Jeg har fått signaler fra kontakter i storting og regjering om at mulighetene er gode for at øst blir valgt. Det vil være merkelig om ikke kommunalministeren går inn for det billigste alternativet, og som har et bra byutviklingspotensial, mener Fangberget.

Står på for øst

Også Stig Vaagan synes problemstillingen blir litt vel hypotetisk.

– Det er helt hypotetisk. Vi står på for øst, og tror mulighetene er gode for å få gjennomslag for det. Det virker som om flere av dem som bevilger penger får øynene opp for øst. Det store spørsmålet er om det blir bevilget nok penger til å gjennomføre hele Intercity-utbyggingen, sier Vaagan.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.